joi, mai 2, 2024
AcasăEconomico-socialNationalSatu Mare: Casa memorială în care s-a născut Vasile Lucaciu

Satu Mare: Casa memorială în care s-a născut Vasile Lucaciu

1La 26 km distanță de municipiul Satu Mare o casă și o poveste așteaptă să fie descoperită. După ce treci pragul porții, intri într-o lume paralelă celei pe care o trăim astăzi. Istorie, iubire de neam și țară, ambiție, tradiție – sunt o parte din ceea ce se poate descoperi în locul care așteaptă sătmărenii, și nu numai, pentru a-i îmbogăți cultural și spiritual.

Vasile Lucaciu, născut în comuna Apa (județul Satu Mare), a fost printre cele mai importante personalități culturale, politice și istorice ale Ardealului în perioada dualismului Austro-Ungar, acesta militând pentru drepturile românilor din Transilvania.

Și-a început studiile în comuna Apa după care tatăl său l-a transferat în Baia Mare, unde a fost printre cei mai buni elevi. La terminarea gimnaziului, tatăl acestuia l-a înscris la un liceu din Ungaria. Acolo a rămas puțin timp, iar întorcându-se în țară, a început liceul din Oradea, unde pentru a se întreține, a dat lecții copiilor bucătarului de la Episcopia Romano-Catolică. Dezamăgit fiind de condițiile de la Oradea, acesta a părăsit liceul și s-a înrolat în armata austro-ungară. Acolo a făcut cunoștință cu o lume dură și grea, astfel s-a hotărât să iasă din armată. Tatăl său a făcut sacrificii mari pentru a-l scoate pe Vasile Lucaciu din armată, însă acestea au parut, mai târziu, a se fi meritat. După ieșirea din armată, Vasile Lucaciu pleacă la Roma unde studiază teologia. S-a întors în Satu Mare, la vârsta de 22 ani, după 6 ani cu titlul de doctor în teologie si filozofie.

Ca și preot a activat din anul 1874 în localitatea Sâncrai de pe Grui, după care a fost mutat în localitatea Șișești, Maramureș. Satul, cel din urmă, fiind prea sărac pentru a finanța ridicarea unei biserici, Vasile Lucaciu se hotărăște să ridice o biserică doar din donații. Biserica este construită din piatră, iar arhitectura acesteia este inspirată din arhitectura Catedralei Sfântul Petru din Roma. Sub acoperișul bisericii, acesta a inscripționat următoarele: ”Pentru Unirea Tuturor Românilor”. Formulare, considerată de unii, interpretabilă deoarece nu se știe dacă acesta s-a referit la unirea tuturor românilor într-o singură țară sau la unirea religiei ortodoxe cu cea greco-catolice.

A intrat, totodată, și în politică la propunerea doctorului Ioan Rațiu. Acesta a fost ales membru în Comitetul Partidului Național Român din Ardeal. Prin discursuri ocazionale și articole scrise în ziare românești, acesta a ajuns să fie foarte iubit de țăranii români. Activitatea sa de propagandă pro-românească a luat repede amploare, astfel că autoritățile maghiare l-au arestat în speranța că acesta va muri în închisoare.

Ieșit, totuși, din închisoare în anul 1892 Vasile Lucaciu a participat împreună cu alți români la redactarea faimosului Memorandum. Memorandumul prezenta nedreptățile la care românii erau supuși în statul maghiar, acesta urmând a fi înmânat împăratului Austro-Ungariei, Franz Joseph. Dupa finalizarea acestuia, au urmat, din nou, momente grele pentru Vasile Lucaciu, însă acesta nu s-a lăsat înfrânt nici o clipă și a continuat să lupte pentru drepturile naționale. Astfel, a devenit personaj de legendă pentru români, iar poporul i-a compus următoarea doină, numită ”Doina lui Lucaciu”:

Cântă mierla prin păduri, of, of, of,
Robu-i Lucaciu la unguri
Pentru sfânta libertate
De care noi n-avem parte,
Pentru sfânta libertate
De care noi n-avem parte.

Nu fi mierlă supărată, of, of, of,
Nu-i robia ne-ncetată,
Vine dalba primăvară
Fi-va Lucaciu liber iară,
Vine dalba primăvară
Fi-va Lucaciu liber iară.

Nu suspina în zadar, of, of, of,
Du-mi-te pân-la Sătmar, 
Unde-i Lucaciu la-nchisoare,
Nu vede nici cer, nici soare,
Unde-i Lucaciu la-nchisoare,
Nu vede nici cer, nici soare.

Vântul bate, frunza pică, of, of, of,
Inima mi se despică,
De durere și de chin
Că-i Lucaciu la Seghedin,
De durere și de chin
Că-i Lucaciu la Seghedin.

Seghedine, Seghedine, of, of, of,
Dumnezeu cum te mai ține?
Mureș, Tisa până când
Te mai ține pe pământ?
Mureș, Tisa până când
Te mai ține pe pământ?

În anul 1907, cu o cifră impresionantă de voturi, Vasile Lucaciu ajunge deputat în Parlamentul din Budapesta. Acolo, primul său discurs a avut ca și subiect cererea de drepturi pentru românii din Transilvania. Lupta acestuia în Parlament a continuat până la izbucnirea Primului Război Mondial.

La Marea Unire de la Alba Iulia, în data de 1 decembrie 1918, Vasile Lucaciu a primit funcția de membru, ca semn de recunoștință pentru eforturile depuse de acesta pentru realizarea Marii Uniri.

În anii 1919 și 1920, după Marea Unire, Vasile Lucaciu a fost ales deputat de Baia Mare în Parlamentul din București.

Din motive de sănătate, acesta s-a retras din viața politică, mai apoi luptând trei luni cu o boală care l-a ținut la pat. În noaptea de 29 noiembrie 1922, Vasile Lucaciu a încetat din viață în casa sa din Satu Mare. Înmormântarea a fost, însă, în județul Maramureș la biserica din Șișești.

A fost decorat post-mortem, de către prim-ministrul Ion I.C. Brătianu, cu Ordinul ”Steaua României” în grad de mare comandor. Totodată, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu l-a avansat, post-mortem, la rangul de vicar.

În 25 ianuarie 1981 casa personalității Vasile Lucaciu a fost declarată muzeu. Aceasta poate fi găsită în comuna Apa din județul Satu Mare. Casa este țărănească, specifică arhitecturii populare din Câmpia Someșană, în formă dreptunghiulară. Este compusă din două camere și o tindă, iar construcția este din bârne de lemn așezată pe o tablă de stejar, cu acoperiș din paie. Întreaga casă este amenajată în stil tradițional, fapt care îi face pe cei care o vizitează să își dorească să îi descopere chiar și cele mai mici detalii. Una dintre camere conține fotografii, cărți și documente specifice perioadei în care dr. Vasile Lucaciu a trăit, acestea introducând vizitatorii într-o lume diferită, frumoasă.

În cazul de față, descrierile și vorbele sunt de prisos, casa și povestea din spatele acesteia trebuie văzută și trăită de fiecare în parte.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente