luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSatu Mare riscă să piardă un post de parlamentar

Satu Mare riscă să piardă un post de parlamentar

parlament1

STIRIPESURSE.RO a prezentat un STUDIU care nu arată foarte bine pentru cele două mari partide. Potrivit acestuia foarte mulți din actualii parlamentari nu vor mai avea nici o șansă să se regăsească în noul legislativ – pe de o parte din partea legislației electorale schimbate, dar și din alte cauze. Ce mișcări politice și ce efecte colaterale poate avea acest fenomen?

Concluzii

Cel puțin 82 de parlamentari din actuala legislatură (29 senatori și 53 deputați) nu vor mai putea obține un mandat după alegerile din 2016.
Cele mai afectate partide vor fi PSD și PNL care, cumulat, vor trebui să renunțe la cel puțin 56 din proprii parlamentari.
Pe fiecare din ipotezele testate, PSD pierde între 18 și 52 de parlamentari, chiar dacă recurge la relocări între județe și la transferul între camere.
În majoritatea covârșitoare a județelor numărul actual de parlamentari depășește numărul viitor de mandate.
În aproximativ două treimi din județe, numărul parlamentarilor PSD și PNL este mai mare sau egal cu numărul de mandate disponibile la nivelul județului respectiv.
Context

Decizia revenirii la candidaturile pe listă va deschide în curând subiectul numărului locurilor eligibile pentru fiecare partid la nivel județean și, implicit, negocierile acerbe pentru alocarea acestora. Astfel de discuții sunt extrem de complicate nu doar din cauza schimbării legii, ci și din cauza anomaliilor la care a dus sistemul aplicat în 2012 (fără a mai lua în calcul dinamica propriu-zisă a intenției de vot).

Prezenta analiză își propune să realizeze o estimare a numărului de mandate ce vor reveni partidelor și o estimare a a gradului de probabilitate a acestui număr. Analiza pleacă de la trei ipoteze și, respectiv, trei modelări corespunzătoare. Toate cele trei ipoteze se bazează pe realitatea actuală, atât în ceea ce privește numărul de parlamentari cât și numărul de mandate disponibile conform legii. Analiza nu are la bază datele din sondajele de opinie întrucât ele sunt irelevante în acest moment. Până la alegerile din toamnă mai mai sunt momente politice importante (alegerile locale, moțiuni de cenzură etc.) și o perioadă de timp semnificativă în care opțiunile pot varia considerabil. (Notă: numărul de parlamentari utilizat în analiză este cel existent la data de 17 martie 2016; nu sunt luați în calcul parlamentarii care au demisionat din Parlament sau care și-au încetat mandatul într-o formă sau alta).

Date de lucru

Nr. colegii pt 2012: 315 (+18 mandate pt minorități) la Camera Deputaților și 137 la Senat
Nr. parlamentari în 2012: 412 la Cameră și 176 pentru Senat
Nr. parlamentari în 2016: 379 deputați și 163 senatori.
Nr. colegii pt 2016: 308 (+18 mandate pt minorități) la Cameră și 134 la Senat
Observații: numărul de colegii din 2016 este destul de apropiat de numărul de colegii din 2012. Diferența pare semnificativă doar dacă raportăm numărul de colegii la numărul de parlamentari. Situația actuală este o consecință a dublării mandatelor în numeroase colegii, în urma aplicării sistemului de vot uninominal mixt cu compensare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente