Sindicatul din Poșta Română îl acuză pe directorul general că-și bate joc de angajați, impunând niște uniforme gri-șobolan care seamănă izbitor cu salopetele muncitorești din anii ’70-’80.
Angajații asociază apariția echipamentelor cu vizita directorului în China, exact în perioada când sindicatul derula o acțiune de protest. Oamenii spun că uniformele ar fi trebuit să arate cu totul altfel și să fie de o calitate mai bună, dar directorul a cumpărat, din bani publici, niște uniforme care vor crea confuzii între poștași și lucrătorii de la salubrizare.
Oripilați de uniformele gri-șobolan pe care vor fi obligați să le poarte, sindicaliștii din Poșta Română spun că directorul general își bate joc de ei și s-ar fi deplasat în China, la fel ca vechii lideri comuniști, să ia lumină de la Partidul Comunist Chinez. De altfel, cu puțin timp înainte de revoluția din decembrie 1989 a mai existat o încercare de a obliga toată clasa muncitoare din România să poarte salopete de aceeași culoare, tot de inspirație chineză, dar la 34 de ani distanță de acel moment, nici măcar muncitorii din China nu mai poartă astfel de uniforme.
„Proaspăt întors din delegația avută în China, unde a petrecut aproape o săptămână, directorul general al Compania Naţională Poşta Română, Valentin Ștefan – un om de largă respirație europeană și, mai nou, mondială – a pregătit noile modele de uniforme pentru poștașii României! După cum arată, se pare că sursa lui de inspirație este mai degrabă liderul de la Phenian”, au scris pe pagina de Facebook a sindicatului angajații Poștei Române. Aceștia mai spun că „în timp ce directorul general al Poștei Române se plimba prin China, în România avea loc greva de avertisment a lucrătorilor poștali nemulțumiți de veniturile scandalos de mici pe care le au în comparație cu munca prestată”. Organizația aparține de Blocul Național Sindical, care derulează o campanie națională intitulată ,,Poștașii nu vor să mai fie săracii României! Stop abuzurilor din Poșta Română!”.
O mare realizare a conducerii
În replică, directorul general a prezentat noile uniforme ca pe o mare realizare: „Cea mai importantă resursă strategică a Companiei Naționale ,,Poșta Română” sunt oamenii. Uniformele puse la dispoziție salariaților de către companie au impact semnificativ asupra calității condițiilor de muncă și asupra culturii organizaționale, imaginii stakeholderilor organizației despre ea însăși precum și a imaginii acesteia în exterior. Astfel, pentru prima dată în 15 ani s-au efectuat demersurile necesare pentru demararea procesului de achiziționare a uniformelor pentru aproximativ 17.500 de salariați din zona operațională”.
În răspunsul oficial pe care Poșta Română l-a dat pentru Jurnalul se precizează că procesul de achiziție a fost demarat la sfârșitul anului 2022, în baza unui contract de circa 5 milioane de lei, fiind atribuit, în urma procedurilor aferente, în toamna anului 2023.
„În prezent, contractul este în derulare. Calendarul pentru acordarea de uniforme este următorul: 1. În prima jumătate a lunii martie se va acorda primul kit care va conține: Șapcă, pelerină, pantaloni; 2. În luna mai se va acorda al doilea kit compus din: tricou, cămașă; 3. De asemenea, vor fi acordate, până la sfârșitul anului 2024, următoarele elemente distinctive: salopetă, eșarfă, vestă, genți poștale”, a explicat Compania Națională ,,Poșta Română” care astfel continuă „măsurile de modernizare și investește constant în condiții de lucru mai bune pentru salariații săi”.
Fără măsuri reale pentru companie
În plus, Poșta își laudă uniformele criticate de angajați, explicând că acestea „reprezintă un angajament ferm al Poștei Române față de profesionalism și calitate în serviciile pe care le oferim comunității noastre”.
Sindicaliștii nu sunt de aceeași părere și spun că uniformele care le-au fost prezentate inițial arătau cu totul altfel, iar ceea ce au primit acum reprezintă o ofensă la adresa lor.
Sindicaliștii mai critică actuala conducere și pentru faptul că nu a luat nicio măsură reală pentru îmbunătățirea activității Poștei, deși se aștepta o intrare pe piața coletăriei, în competiție cu firmele private. BNS chiar a făcut mai multe propuneri pentru a transforma Poșta în hub zonal pentru transportul coletelor și pentru crearea unor depozite, dar și pentru folosirea angajaților în proiecte sociale – ceea ce nu s-a întâmplat.
Azi am aflat de la reprezentanții companiei că hainele gri nu sunt nici echipamente de lucru, nici echipamente de protecție, conform legii. Sunt „ținute” și nu sunt obligatoriu de purtat. Au cheltuit 5 milioane de lei – 1 milion de euro – pentru ceva opțional.