vineri, mai 3, 2024
AcasăReligieSlujbă arhierească la biserica din Aciua. Preotul paroh a fost hirotesit iconom

Slujbă arhierească la biserica din Aciua. Preotul paroh a fost hirotesit iconom

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, s-a aflat duminică, 9 octombrie 2022, în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din localitatea Aciua, Protopopiatul Satu Mare.

Preasfinția sa a binecuvântat și a sfințit capela de cimitir, a târnosit biserica în urma lucrărilor de restaurare apoi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe o scenă special amenajată în fața lăcașului de închinare.

Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Parohia Aciua, Protopopiatul Satu Mare, este o biserică veche, construită între anii 1846-1862, pe vremea Revoluţiei de la 1848, deci în urmă cu 176 de ani. Faţa nouă pe care a primit-o biserica, când înfăţişarea ei arată ca şi cum ar fi nouă, se datorează tânărului preot paroh Ciprian Antonio Herţeg, care păstoreşte credincioşii de aici doar de 7 ani, când a fost hirotonit pe seama acestei parohii.

„Am poposit astăzi în mijlocul comunităţii din Aciua, comuna Pomi, Protopopiatul Satu Mare, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, o comunitate mică, cu 105 credincioşi, care a făcut lucrări frumoase şi importante, împreună cu preotul lor, în ultima vreme. Şi anume, au îmbrăcat biserica în exterior cu haină nouă, au reorganizat Sfântul Altar, au padimentat biserica cu granit, au construit şi o capelă de cimitir în cadrul proiectului nostru eparhial „Nicio comunitate parohială fără capelă mortuară” şi au înnoit casa parohială. Pentru o comunitate atât de mică este lăudabil faptul că au reuşit să facă toate aceste lucrări, în vrednicia părintelui care este de şapte ani aici, a Consiliului Parohial şi, sigur, în colaborare cu autorităţile şi cu unii binefăcători. Biserica a avut hramul istoric „Sfântul Ierarh Nicolae”. În 1990, IPS Părinte Justinian a mai dăruit un hram, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.

De aceea, păstrăm ambele hramuri şi aşezăm sfânta biserică sub ocrotirea celor doi mari Sfinţi ai Bisericii Hristos. Felicităm comunitatea, pe părintele paroh, Consiliul Parohial şi Îl rugăm pe Dumnezeu să întărească comunitatea aceasta, să o facă să fie pe mai departe model de credinţă şi iubire faţă de Dumnezeu, faţă de rădăcini, de locul unde ne-am născut, unde trăim, unde ne-am crescut copiii şi nepoţii şi să rămână pe mai departe un punct luminos, strălucitor, pe harta Eparhiei noastre şi a protopopiatului, pentru că a lucra pentru Dumnezeu înseamnă a face lumină, a aduce lumină şi a statornici binele, adevărul şi frumosul pe pământ. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Soborul slujitor a fost alcătuit din Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Arhim. Gherontie Nergheş, stareţul Mănăstirii Măriuş, Pr. Ciprian Antonio Herţeg, paroh, foştii parohi Cristian Peteri, de la biserica „Sfântul Gheorghe” din Satu Mare şi Pr. Petru Baltă din Baia Mare, Pr. Ovidiu Dragomir din Borleşti, Pr. Mitruţ Ghiţă Hodorog din Apateu, Pr. Marius Miclăuş din Botiz, Pr. NIcolae Coroian din Bicău, Pr. Marian Bilţ din Baia Mare, Pr. Mădălin Vasile Tăut din Iegherişte, Pr. Călin Grigorie de la biserica IMI SA Baia Mare, Arhid. Teodosie, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, fiu al satului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat Arhid. Vlad Verdeș şi o elevă din sat.

Părintele paroh Ciprian Antonio Herţeg a fost hirotesit iconom

Pornind de la cuvântul evanghelic al Învierii fiului văduvei din Nain, Preasfinţitul Părinte Iustin a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, despre tinerii din ziua de astăzi care se aruncă în lumea tentaţiilor: „să creştem copiii frumos, cu responsabilitate, că-i aşteaptă o lume întunecată, cu moarte peste tot. Viaţa de astăzi ucide. Cu petrecerea lumească de astăzi şi desfătarea dusă la extrem, crezând că îşi procură fericire, tinerii de astăzi sunt expuşi la moarte. Crezând că-şi procură fericire prin tot felul de lucruri care li se oferă se duc spre moarte şi suferă părinţii”.

Pentru eforturile făcute în aceşti ani de păstorire, părintele paroh Ciprian Antonio Herţeg a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu, iar fostul prim-corator Gavril Verdeş, în vârstă de 99 de ani, a fost distins cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”.

Au primit Diplome Oamgiale prim-epitropul Vasile Vaza şi Consiliul Parohial, primarul Cosmin Crişan şi Consiliul Local al comunei Pomi, binefăcătorii Ioan Verdeş, Viorel Verdeş, Florin David, Florin Şoncodi, Vlad Vaş, Ioan Laza, Viorel Belbe, Ioan Jurgea, Virgil Verdeş, familia Lucian şi Mărioara Pop, Lucian Dragoş, Lucian Oşan, Sorin Pop şi Vasile David.

Din partea comunităţii parohiale, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană cu Mântuitorul şi un coş de flori din partea preotului şi familiei sale.

Sursa: Preluare Facebook Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente