luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSpecii rare de nuferi pe lacul din Ianculești semnalate de un specialist...

Specii rare de nuferi pe lacul din Ianculești semnalate de un specialist în geo-botanică

nuferi

Satul Ianculești ce aparține de UAT Carei este râvnit pentru terenurile sale și este lăsat de izbeliște de către o primărie ce promovează segregarea pe criterii etnice și politice. Sunt de notorietate exprimările primarului Kovacs…”o să plângeți că nu m-ați votat” sau..”fac capelă mortuară numai dacă cer consilierii PSD”.
În ultimii 25 de ani nu a fost alocat nici un fond pentru biserica satului iar când tencuiala a început să cadă din interiorul bisericii și nu se mai putea amâna renovarea, a fost aprobat un ajutor, de…20.000 lei, ce trebuia să asigure și pictura și schelele și manopera și scândurile și tot nu au intrat încă în contul bisericii acești bani deși au fost aprobați.
În pofida zbaterilor neîncetate a finului primarului Kovacs de a număra și căuta așezarea în pagină a virgulelor din articolele postate pe Buletin de Carei, noua lui pasiune pe fondul disperării lipsei posibilităților de publicare de documente care să îl poată albi pe nănaș, sătenii din Ianculești au drumuri de pământ pe străzi, au strazi fără nume, nu au apă curentă și nici canalizare, nu au acces la televiziunile județene, nu au cămin cultural dar au lac împrejmuit cu sârmă ghimpată.
Falnicii plopi ce străjuiesc intrarea în sat, plantați de cadrul didactic pensionar Mihai Bertieanu pe vremea tinereții sale, sunt râvniți acum pentru scândura lor care este la mare căutare prin Austria.
Filmulețul prezentat la sfârșitul acestui material, arată fără tăgadă că plopii pentru care s-a cerut aprobare de tăiere în septembrie pe motiv de …pericol public datorită bolii, arătau falnici și sănătoși tun în luna iunie 2015. Tăierea dimprejur a fost bine premeditată pentru doborârea lor.
Și tot în filmuleț se pot observa nuferii de pe luciul de apă din Ianculești. I-a observat și domnul Ionel Lupu, inginer silvic, doctor în geo-botanică și dendrologie, fost director‑adjunct al Grădinii Botanice din Iași. În cei peste 40 de ani de activitate în domeniul dendrologiei și peisagisticii, a publicat numeroase articole în literatura de specialitate, fiind în continuare implicat în cercetarea științifică și în proiecte de amenajare a spațiilor verzi, atât pe domeniii publice, cât și private. În prezent are calitatea de Președinte al Asociației Dendro‑Ornamentale „Anastasie Fătu” . Domnia sa a precizat că specia de nuferi întâlnită pe luciul de apă de la Ianculești este una rară, ce se mai poate găsi în Delta Dunării și deci se impun măsuri de protejare a acesteia mai ales că de la an la an, insulele cu nuferi de pe lac se reduc numeric de când se dorește transformarea sa în lac de pescuit, în circuit închis.

Articolul precedent
Articolul următor
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente