Doi evrei născuți în județul Satu Mare care au reușit să supraviețuiască după ce au fost deportați în lagărele de la Auschwitz se vor întoarce în locurile natale.
Marking Jewish Satmar este un proiect care își dorește să susțină și să întărească atât principiile multiculturale din județul Satu Mare, dar și să abordeze și să creeze „cultura aducerii aminte” (Erinnerungskultur) asupra Holocaustului din regiune.
Asociația SamStudia – Organizația tinerilor și studenților sătmăreni, în calitate de partener al acestei inițiative, dorește să promoveze valori precum multiculturalismul și toleranța în cadrul societății actuale, în special când media și presa națională promovează și amplifică conflictele interculturale, iar pe urma acestui lucru are de suferit multiculturalismul local.
Prima parte a acestui proiect a avut loc în perioada 5-10 Mai 2014 și a adunat 8 tineri sătmăreni vorbitori de limba germană și engleză, care au participat, timp de o saptămână, în Germania, la Centrul de Studii Max Mannheimer din Dachau, la workshop-uri, prezentări și discuții interactive în cadrul proiectului. Proiectul l-a avut ca invitat pe Leslie (Lazar) Kleinman (85 de ani), originar din Satu Mare (Ambud), în calitate de martor al persecutării evreilor în cel de-al Doilea Război Mondial. Leslie a fost deportat la Auschwitz și a supraviețuit. Timpul petrecut alături de el a fost plin de învățături și discuții interesante despre Sătmarul de acum 70 de ani, dar și despre trăirile sale și pierderile pe care le-a suferit. Despre Leslie puteți afla mai multe, accesând www.lesliekleinman.com.
Cea de-a doua parte a proiectului are loc în perioada 12-17 Iulie 2014, în Satu Mare, fiind prezenți atât Leslie Kleinman și soția lui, cât și un alt martor al persecutării, respectiv supraviețuitor al deportării evreilor sătmăreni la Auschwitz – Erwin Farkas. Această etapă a proiectului, rezervată vizitei în Satu Mare, presupune explorarea istoriei evreilor și a Holocaustului, printr-un tur al orașului și o serie de vizite, la Ambud (sau Ombod) și Păulești (Pálfalva) – locurile nașterii lui Leslie Kleinman și al lui Erwin Farkas, vizitarea cimitirului evreiesc din Satu Mare, dar și al Sinagogii de pe strada Decebal. De asemenea, este importantă implicarea în proiect a comunității evreiești din Satu Mare, drept urmare, va avea loc o întâlnire, atât cu membrii, cât și cu președintele acesteia.
Astfel, marți, 15 iulie, ora 18, în Sinagoga de pe str. Decebal, va avea loc o discuție deschisă (în limba engleză), cu cei doi supraviețuitori, originari din Satu Mare. Sunt invitați toți cetățenii sătmarului, aceștia având ocazia să înțeleagă mai bine și să interacționeze cu istoria comunității evreiești din Satu Mare. Tot atunci va avea loc și vernisajul expoziției ce surprinde aspecte din viața celor doi supraviețuitori, precum și o prelegere și o prezentare de carte, susținută de Anna Andlauer, istoric și scriitor – autoare a cărții ”The Rage to Live”. Vor mai fi prezenți la acest eveniment: Nina Ritz – reprezentantul conducerii Institutului de Studii Max Mannheimer, din Dachau și Nina Rabuza – coordonatorul departamentului pedagogic al aceluiași institut.