vineri, aprilie 26, 2024
AcasăsusTratament estival careian:Băi de picioare și șantaj într-un ambient expozițional cu mărfuri...

Tratament estival careian:Băi de picioare și șantaj într-un ambient expozițional cu mărfuri second

Tocmai când credeam că am epuizat toate aspectele de semnalat în cazul proiectului inițiat de președintele Comisiei de Siguranță a Circulației  din municipiul Carei legat de blocarea unei artere de circulatie în favoarea comerțului cu mărfuri second,iată că  ies la iveală  noi și noi aspecte deloc favorabile  inițiativei amintite.Comercianții magazinelor de pe artera blocată,contribuabili stabili,se plâng de scăderea vânzărilor .

Semnalările noastre repetate despre situatia rușinoasă ce se perpetuează în municipiul Carei de 2 luni,unde o arteră de circulație este închisă luni și vineri pentru ca direct pe trotuare, persoane fizice să își comercializeze mărfurile second,au deranjat administratia locală la cel mai inalt nivel.

Faptul că am tipărit aceste articole  și le-am, distribuit în incinta Pieței agroalimentare, a ridicat tensiunea inițiatorului acestui rușinos proiect,determinâdu-l să reînvie metode de tristă amintire,probabil singurele cunoscute de domnia sa.

Informatorii săi bine amplasați în toate punctele cheie din oraș,au semnalat cine anume a împărtit “manifestele” ,denumirea folosită  datorită vocabularului subțire și învechit,care nu dispune și de noțiuni actualizate.

Odata depistată persoana,în clasica manieră dictatorială ,a fost chemat să dea socoteală  șeful ierarhic superior pentru vina de a fi împărțit articole din Buletin de Carei.Din simulacrul de dialog nu a lipsit  nici atenționarea legată de contractul de închiriere pe care persoana îl are cu piata agroalimentară.In termeni actuali,metoda folosită se numește ȘANTAJ.

Metodele de intimidare folosite nu sunt o noutate pentru ocupantul temporar de la cabinetul nr.2 din Primăria Carei,acesta abordând persoane cu care am colaborat de-a lungul timpului chiar și la stadion sau pe stradă.

In tot acest timp,la Piața agroalimentară din Carei,lucrurile au luat o cu totul altă turnură decât cea normală intr-un oraș European cum le place celor doi primari să afirme.Păcat că încă sunt la nivel  declarativ,faptic fiind contrazisi de situația din teren.

Dacă la ultima ședintă a Comisiei de Siguranta Circulației din municipiul Carei  a fost fluturată o listă cu 132 de persoane în favoarea proiectului președintelui comisiei,NIMENI din factorii de decizie nu  s-a gândit să întrebe comercianții contribuabili stabili ce au cumpărat chioșcurile de la primărie acum 9 ani dacă sunt sau nu deacord cu acestă inițiativă,mai ales că sunt direct afectați.

In procesul de modernizare a Pieței început în urmă cu câțiva ani,s-a decis ca  pe toate laturile din perimetrul pieței să fie construite chioșcuri din termopan,uniforme și frumos aliniate,conform unui proiect.

A fost organizată  o licitație pentru atribuirea lor personelor care doreau să presteze un comerț  decent cu mărfuri industriale sau alimentare.

Fiecare comerciant și-a amenajat locul obținut,a investit în construcția lui,  și a reusit ca in timp să își atragă o clientelă fidelă,atât din rândul persoanelor juridice cât si a celor fizice.

Doar că implementarea noului proiect al Comisiei de Siguranță a Circulatiei din luna mai  aduce  pe lângă bătăi de cap comerciantilor și o scădere a vânzărilor acestora,afectând vizibil veniturile lor .

Inchiderea străzii Francisc Pall afectează în special magazinele  care au intrare pe acea latură a pieței agroalimentare.

Pentru a nu mai da posibilitatea celui ce răspunde de destinele pieței agroalimentare din Carei de a trage la răspundere chiriașii spațiilor comerciale  ale primăriei  pentru opțiunea lor  de a citi și discuta cu alții despre articolele din Buletin de Carei,vineri 11 iulie ne-am deplasat la fața locului pentru a discuta cu fiecare deținător de magazin în parte.

Toți sunt deranjați de faptul că intrarea le este blocată de persoanele care vând direct de pe trotuar haine uzate,iar clienții care ar dori să intre în magazine sunt  împiedicați de cei ce ocupă treptele magazinelor.

Doamna Kopriva Eva, proprietara magazinul de haine ,,Eva”, situat pe strada Francisc Pall,  este una dintre persoanele care  a dorit să își facă cunoscută părerea:

,,Ce să vă spun, norocul meu astăzi (n.r.-vineri,11 iulie) este că acum e vreme ploioasă. Dacă e vreme bună, nu pot să-mi dechid ușile de termopan ale magazinului, pentru că acești comercianți îmi blochează intrarea! Am  vorbit si cu gardienii să nu-i mai lase, dar ei au spus cu nu pot face asta.  Și apoi toți își lasă o mizerie după ce pleacă….Și cine o curăță!?!?Noi curățăm bineînțeles, cine altcineva?

Deși este înăuntru la piata loc la mese berechet..nu înțeleg de ce nu se poate, nu știu, să se aleagă o zi în care să fie piață de vechituri, nu să fie blocată strada în toată lunea și vinerea!

Ceea ce ne deranjează este faptul că ne-au promis că ne vor face parcare aici în față, pe strada aceasta.Asa a fost scris in proiect atunci !De 9 ani sunt eu aici și nu s-au respectat aceste promisiuni.Trebuiau să vine duminica, să se aranjeze parcarea pe care ne-au promis-o.Bine că noi de plătim toate dările și nu suntem respectați și nu ne sunt făcute condițiile ca să ne  putem desfășa activitatea.

Acuma intrarea e problema.Le-am spus  să nu se mai pună în fața magazinului că ni se blochează ușa! Deci, după mine, bine ar fi să se facă parcarea și sens unic să se facă pe strada asta.Să se facă parcarea și dincolo, paralel, să fie făcut spațiu pietonal.Vrem măcar să se respecte lucrurile pe care au zis că le fac, să căpătăm un minim de respect din partea acestor autorități locale.

Noi pe 15 ani am luat terenul cu 7 ani jumătate posibilitate de prelungire. Noi am făcut licitația pentru acest chioșc și toate cheltuieliule pe banii noștri s-au făcut.Bine că noi plătim totul, dar drepturi nu avem….”

La  magazinul de chimicale Adeplast,masinile care veneau constant cu și după marfă nu mai au acces in timpul celor 2 zile in care se inchide strada in favoarea mărfurilor second de pe trotuare.Cu alte cuvinte,Aprovizionarea este la fel de afectată precum Desfacerea.

“Pe noi ne  deranjează foarte mult comerțul ăsta de pe stradă.Am  spus și patronului, să vadă ce poate face cu problema asta.Am constatat că în ultimele 2 luni, de când se  inchide strada ,ne-au scăzut foarte mult vânzările. Pentru un magazin ca acesta e greu, furnizorii  care ne livreaza marfa trebuie să parcheze pe strada Cimitirului  și sunt nevoiți să vină cu sacii grei, să-i care până aici la magazin si totul din cauza celor cu marfa aruncată pe jos și pentru care avem problema lipsei parcării. Eu sunt careiancă de 12 ani, dar  cred ca trebuie să avem și noi drepturi, nu numai îndatoriri, să plătim, să ne dăm toate dările…In trecut eram mulți in piață, era arhiplin de negustori, acuma…nu știu ce vor să facă…”

In imediata apropiere a acestui magazin,se afla un altul de dimensiuni mai mici dar care se confruntă cu aceleași priobleme:

,, am fost la viceprimar cu o altă chestiune, dar i-am spus și de problema asta cu strada plină de vechituri din fiecare luni și vineri și mi-a răspuns ,,Ce Doamne, îndurați și voi 2 zile, nu-i mare lucru!” Bine, bine, dar sunt chiar zilele astea de luni și vineri când sunt zilele de piață și pentru noi chiar e o  problemă …Noi suntem mici și mergem să ne spunem problema, ce probleme avem și  apoi ei  ne spun ,,uite-o pe asta cu gura mare, ia mai țineți gura și înghite!!?!?”

La magazinul de confectii am avut parte de  o altă părere- ,,nu e foarte plăcut să avem în fața magazinului meu aceste vechituri, dar mă gândesc și la ei și-i înțeleg, sunt sărmani…În condițiile astea, să-și expună pe jos mărfurile, e neplăcut, se chinuie și ei…Mai vin la mine ba că au ceva de încercat la priză, electronice, ba să probeze clienții lor o haină, na, ce să le fac, îi las să intre…Eu am crezut că e o acțiune a primăriei și se pare că așa e…Am auzit că cei de la primărie spun că noi nu ne putem spune părerile în chestiunile astea…Eu când îl prind pe domnul Keizer îi spun ce se întâmplă…Dănsul a facut o ședință cu doamna de la aprozar că de ce se apucă să împarta manifeste.Uitați, îl am și eu,l-am citit, îi ceva public, poate citi toată lumea, nu-i ceva ascuns, manifeste sau știu eu…Tot acolo sus trebuie să se rezolve problema, noi suntem mici…”

O altă doamnă, care are o florărie ,afirmă  că ,,toată lumea știe de această problemă și nu-i convine nimănui…Și intră niște mirosuri atât de neplăcute de la hainele alea vechi…Eu am florărie, nu pot ține închis magazinul din cauza florilor pe care le am aici și credeți-mă nu-mi convine de nicio culoare! Astă nu e comerț unde toată lumea își aduce vechiturile și eu pot să vin cu țoalele mele și să le vând! Și e o mare problemă că se inchide toată strada pentru ei ân fiecare zi de luni și vineri și toată lumea cu mașini are sens unic, tre’ să facă ocol pe cimitirului și apoi pe Tireamului, e foarte rău! Eu știu că majoritatea aveau mese acolo lângă lăptărie, de acolo i-au adus, acolo aveau cât de cât condiții, aici se chinuie și ei, nu-și dau seama!?!? Aici este total nepotrivit să facă acest comerț, da văd că fiecare face ce vrea cu piața asta!Mie nu-mi convine personal, mă afectează în sensul că nu vine niciun om pe aici din cauza asta, dacă nu pot intra cu mașina nici nu vine pe aici omul! ”

Singurele păreri pozitive au venit din partea celor două magazine cu produse de panificație care beneficiază de clienți noi pentru  sortimentele puse in vânzare.

Deoarece vineri a fost o zi ploioasă,am avut posibilitatea să constatăm cum se poate circula la Piata agroalimentară Carei în urma lucrărilor de modernizare și pavare.

Inainte de a vizualiaza imaginile  mai mult decât concludente,cei care se avântă la piață în zi ploioasă,vânzători sau cumpărători,  sunt atenționați să se echipeze corespunzător dacă vor să evite băile reci cu apă de ploaie la picioare.

BULETIN DE CAREI

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente