luni, mai 20, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSute de școli, licee și grădinițe din România sunt fără pază sau...

Sute de școli, licee și grădinițe din România sunt fără pază sau camere video

Aproape jumătate din clădirile în care funcționează școlile din Brașov nu au pază asigurată și nici sisteme de supraveghere video. În Suceava, 16 la sută din școli au pază umană, iar în Botoșani, trei sferturi din instituțiile școlare sunt în siguranță, având fie supraveghere video, fie umană.

Din cele 176 de unități de învățământ cu personalitate juridică din județul Brașov, 120 au încheiat contracte pentru asigurarea pazei, respectiv pază proprie sau asigurată de către firme specializate de pază. Per total însă, în județul Brașov sunt 418 clădiri în care funcționează unități școlare, și în conformitate cu datele deținute de către Inspectoratul Școlar Județean al județului Brașov, 195 dintre acestea nu au nici pază și nici sisteme de supraveghere audio-video.

„Deocamdată, nu am avut incidente raportate în aceste unități școlare, unde nu există deocamdată pază sau sisteme de supraveghere audio-video. Situația este acoperită în prezent de către primării în aceste zone și avem o colaborare foarte bună și cu Jandarmeria, dar avem proiecte pentru a rezolva situația pazei și în aceste clădiri”, a explicat prof. Ion Negrilă.

În urmă cu câțiva ani, polițiștii brașoveni au făcut un top al celor mai nesigure școli atât din municipiul Brașov, cât și din județ din punctul de vedere al incidentelor în care au fost implicați elevii de-a lungul timpului, fiind identificate cinci unități școlare cu grad de risc mediu și alte șapte cu grad ridicat de risc, însă această statistică nu a mai fost actualizată.

Fiecare din cele 443 de unități școlare din județul Cluj are arondat fie un polițist, fie un polițist local sau un jandarm care să asigure, zilnic, măsurile de siguranță la începutul orelor de curs și la sfârșitul acestora.

„Împreună cu jandarmii și polițiștii locali asigurăm măsurile de siguranță în fiecare din cele 443 de unități de învățământ din județ unde este fie un polițist, fie un polițist local din partea Primăriei, fie un jandarm, la începerea cursurilor și la finalizarea acestora, când copiii pleacă de la școală. Ei monitorizează și au în responsabilitate arealul respectiv. Din păcate nu sunt agenți de pază în fiecare școală, sper ca în viitor fiecare unitate de învățământ să beneficieze de astfel de servicii, care vin în sprijinul elevilor, cadrelor didactice și părinților. Avem și școli care au sisteme de supraveghere video, sper ca acestea să fie extinse”, a spus Miron.

Potrivit acestuia, în anul școlar precedent au fost înregistrate în școli sau în zona adiacentă acestora un număr de 48 de infracțiuni, majoritatea de lovire și alte violețe, furturi de telefoane mobile sau consum de etnobotanice.

„Numărul acestor infracțiuni este în scădere, față de 60 câte au fost constatate în anul anterior”, a mai spus Miron.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente