vineri, noiembrie 8, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareTulnicele au sunat la comemorarea lui Avram Iancu

Tulnicele au sunat la comemorarea lui Avram Iancu

Duminică, 14 septembrie sute de careieni și sătmăreni, cărora li s-au adăugat reprezentanți ai moților de câmpie din Ianculești, Marna, Horea, Gelu și Scărișoara, au comemorat 142 de ani de la trecerea în eternitatea istoriei a lui Avram Iancu, Crăișorul moților din munitii Apuseni.

Manifestările au fost organizate de  Asociația „Colonia Moților” Ianculești, Centrul Cultural Carei, Asociația Refugiaților Carei, Direcția de Cultură și Sport Carei, Asociația „Unirea – 2009” și redacția Buletin de Carei.

Numeroase oficialitati județene și locale au luat parte la eveniment  dintre care amintim  pe Prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean Satu Mare Adrian Ștef, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Felician Pop,directorul Muzeului Judetean Liviu Marta.

Deși i-a fost înmânată  personal o invitatie la eveniment,primarul Kovacs Eugen  nu a fost prezent dar a fost de față fostul primar al Careiului, prof.dr.Ioan Corneanu,cel care a plantat in timpul mandatului său din anii ’70 peste 30 de mii de tufe de trandafiri,după cum afirma atunci, câte unul pentru fiecare locuitor al Careiului.

Semnalul începerii evenimentului a fost dat de  tulnicăresele din  Ianculesti  Elena Schiop Ana Oneț, după care a urmat  intonarea  Imnul Național și a  Imnului moților.

Un parastas de pomenire a eroului ardelean Avram Iancu a fost oficiat de un sobor de preoți pe platoul din fața bustului Crăișorului .

 Au fost apoi depuse coroane de flori din partea Institutiei Prefectului,a Consiliului Judetean,a  Directiei de Cultură si Centrului Cultural,a Asociatiei refugiatilor,a  Societății Cultural-patriotice  Avram Iancu,a Asociatiei Unirea 2009,a Asociatiei Motilor din Scărisoara,a Asociatiei Colonia Motilor Ianculesti,aAsociatiei Urmasii lui Lucaciu din Lucăceni.

Prefectul Eugeniu Avram a mulțumit organizatorilor pentru privilegiul de a se afla la această mare sărbătoare adăugând: „Craiul Munților a făcut parte din intelectualitatea care a luptat pentru dreptatea și libertățile românilor. Cred cu tărie că spiritul lui Avram Iancu trebuie să fie mereu viu în societatea de azi.”

La rândul său,Adrian Stef, președintele Consiliul Județean Satu Mare a spus celor prezenți:

Ca toate marile momente de răscruce ale istoriei, care din sânul maselor populare, făuritoare ale istoriei propulsează eroi, oameni geniali, tot astfel, momentul 1848-1849 a născut, a lansat în istorie personalități de seamă pentru trecutul și istoria românilor, printre care Avram Iancu este, fără îndoială, cel mai adânc înrădăcinat în conștiința poporului. Numele și persoana lui Avram Iancu au devenit legendă, s-au transformat într-un mit pe care conștiința poporului român îl păstrează cu sfințenie. A fost ridicat de popor pe piedestalul de „Crai al Moților”, al „moților” în virtutea calităților sale incontestabile de conducător, pentru simțul său de departe, prompt și veșnic manifestat, pentru curajul său nedisimulat, pentru umanismul de care era pătruns și de care dădea dovadă cu multă luciditate în momente din cele mai grele, mai dramatice.

Nu avem decât de învătat de la omul și conducătorul Avram Iancu, iar aceste manifestării, și doresc să îi felicit pe organizatorii pentru toată implicarea de care au dat dovadă, îi păstrează vie amintirea. Noi, ca urmași, cei care prețuim cultura națională,  avem obligația să păstrăm vie personalitatea și moștenirea lăsată de Avram Iancu.”

Sergiu Fogaș, detinatorul titlului de Cel mai bun actor in rol secundar de la  Festivalul de teatru pentru școlari Rotaract și al premiului I la concursul Recitatio, a deschis momentul artistic cu o poezie din lirica lui Adrian Păunescu,Poem pentru sufletul Iancului.

Au urmat apoi câteva melodii folk interpretate de George Negrea, un tânăr talent venit din Satu Mare și  o poezie recitată de Corina Caterenciuc din Republica Moldova stabilită în Satu Mare.

Manifestarea s-a încheiat cu un scurt program artistic susținut de Taraful Moților de Câmpie din Ianculești ,solisti Dănuț Mateș si Sabin .

Manifestarea s-a incheiat  cu o agapă  la care au fost servite produse traditionale oferite de sponsori.

avram aincu (2) avram aincu (3) george negreaDSC_0078

2 COMENTARII

  1. cinste romanilor care stiu sa isi cinsteasca eroii.
    nu a fost frumos ce a facut armata maghiara si cum a asuprit romanii si a luat de la ei toate averile.
    imi este rusine de ce au facut si sper sa nu fie suparati pe noi cei de acum care nu avem nici macar o vina.
    niciodata nu a fost asa multa lume la o comemorare si cinste lor ca nu stau cu mana intinsa la primarie ca si amicii mei. romanii au dat o lectie pt udemereu care a incercat sa strice sarbatoarea romanilor!
    au inceput sa fie tot mai uniti! bravo lor si mai ales organizatorilor!

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare