Modificările fiscale care au intrat în vigoare în 2024, precum TVA crescut la produsele care conțin zahăr (în cantitate de 10g la 100g), de exemplu la prăjituri sau înghețată, schimbă unele lucruri în privința controalelor ANAF, potrivit HotNews.ro.
O expertă în fiscalitate arată că zahărul are 9% TVA pentru că se consideră că „nu are zahăr adăugat”. Totuși, produsele care conțin zahăr au 19%, cu excepția situației în care consumi prăjitura sau înghețata la cofetărie sau gelaterie.
Întrebată de o persoană, în cadrul evenimentului TaxEU Forum, cum ar trebui procedat dacă ANAF face un control la o cofetărie și vede că produsele au fost vândute cu TVA de 9%, în loc de 19% pentru că au depășit limita de zahăr, Mariana Vizoli, expertă în fiscalitate a spus: „ANAF nu verifică conținutul efectiv, ci rețeta de fabricație. Legea prevede că sunt 10 grame de zahăr adăugat”.
Legea 296/2023 prin care au fost crescute și introduse noi taxe prevede că prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceață, adăugate ca ingrediente. (Aceasta este noua definiție modificată prin OUG 115/2023). Deci conținutul de 10 grame de zahăr la 100 grame de produs ia în considerare întreaga definiție de mai sus.