marți, martie 19, 2024
AcasăLocaleVetiș, una dintre cele mai bine gospodărite comune din județ

Vetiș, una dintre cele mai bine gospodărite comune din județ

Situată la doar 7 kilometri distanță de municipiul reședință de județ, comuna Vetiș s-a dezvoltat în ultimii ani spectaculos, unii sătmăreni spunând chiar că este cea mai bogată și poate cea mai bine gospodărită comună din județul Satu Mare. Pentru a vedea dacă procesul de dezvoltare și-a menținut traseul și în aceste vremuri pandemice, am stat de vorbă cu primarul Iuliu Ilyes.

Potrivit primarului, în ciuda pandemiei, dezvoltarea comunei a mers mai departe însă cu un ritm mai încetinit în special anul trecut când a existat și o perioadă în care a fost instituită starea de urgență.

”Noi am pornit acum câțiva ani un program amplu de realizare a infrastructurii de bază a comunei per ansamblu, însemnând apă-canalizare, ilumint public, rețea de gaze naturale, modernizare străzi. Asta a fost coloana vertebrală principală a activității noastre, și pot să spun că în aceste zile terminăm în localitatea Oar și Decebal, terminăm complet, cu acoperire de sută la sută, rețeaua de apă potabilă și canalizare.

Rețeaua de iluminat public stradal s-a modernizat acum doi ani cu schimbare completă, cu corpuri de iluminat cu leduri iar asta a fost o acțiune foarte reușită pentru că pe lângă faptul că am ajuns până la ultima casă din comună, aproape până la granița cu Ungaria în Oar, am obținut o reducere cu 50% a consumului de energie electrică comparativ cu lunile anterioare când am avut sistemul vechi de iluminat public, deci acolo avem o rețea pusă la punct, cu concesiune și garanție pe 8 ani de zile”, a spus primarul.

Lucrurile nu se opresc aici, în această toamnă urmând a fi demarate câteva proiecte mai mici de extindere a rețelei de gaze naturale în toate cele trei localități.

”De asemenea, tot în această toamnă, vom începe niște lucrări, nu mari, dar sunt vreo 10 lucrări mai mici de extindere a rețelelor de gaze naturale cu care de asemenea acoperim sută la sută cele trei localități ale comunei. Deci în ceea ce privește iluminatul public și gazele naturale, o să avem acoperire sută la sută. Apă – canalizare, acoperire sută la sută în Oar și Vetiș”, a precizat primarul.

Lucrări majore în localitatea Decebal. Se începe cu rețeaua apă-canal

Primarul Iuliu Ilyes a precizat că în ceea ce privește localitatea Decebal, ea este cuprinsă în Master Planul județean de realizare a rețelei de apă -canalizare, iar recent a fost semnat contractul de execuție context în care vor fi demarate și lucrările.

”Decebalul este cuprins în acest Mastreplan județean la apă-canalizare, unde s-a semnat acum două – trei săptămâni contractul de execuție și firma trebuie să înceapă. Probabil la începutul anului viitor o să înceapă lucrările efectiv de realizare a rețelei de apă-canalizare, chiar cu o acoperire de sută la sută pe toate străzile din Decebal”, precizează primarul.

De asemenea, primăria Vetiș a realizat studiul de fezabilitatea pentru lucrările de modernizare a străzilor, lucrări care vor debuta după introducerea sistemului de canalizare.

”Noi la rândul nostru am realizat studiul de fezabilitate și chiar în aceste zile vom aproba proiectul pentru studiul de fezabilitate a modernizării tuturor străzilor din Decebal. Investiția o să pornească după ce se realizează rețeaua apă-canal. Proiectele le-am pregătit și bine am făcut pentru că acuma avem șansa să le introducem în acest program Anghel Saligny care vom vedea cum se va derula, dar este o șansă totuși”, a mai precizat primaul Iuliu Ilyes.

Anul viitor se continuă modernizarea străzilor din Vetiș și Oar

”Revenind la Vetiș și Oar, avem proiectarea pe toate străzile, o parte din ele le-am modernizat deja anul trecut, acum doi ani și în aceste zile terminăm licitația și vom contracta execuția străzilor rămase din cele două localități. Aceste lucrări vor porni anul viitor și această investiție o vom introduce în programul Anghel Saligny și să vedem, care din ele va avea câștig de cauză și sigur, asta este deja în continuare și se poate finanța imediat începând cu primăvara anului viitor, celălalt este o chestiune de perspectivă pentru anul 2024 – 2025. Ideea e că undeva la sfârșitul anului viitor, dacă vom avea finanțarea integrală, dacă nu se va amâna puțin, dar vom avea acoperire cu străzi modernizate pe cele două localități și aici putem spune că avem sută la sută acoperită infrastructura de bază, sau serviciile de bază. Decebal are această întârziere de circa doi ani în toată acțiunea asta. Lucrăm în această direcție și pandemia din acest punct de vedere mai puțin ne afectează pentru că sunt lucruri care merg în afara problemelor pe care le cauzează pandemia”, a precizat Iuliu Ilyes.

Despre alocările din Fondul de rezervă

Cât despre alocările din Fondul de rezervă, din care primăria Vetiș a primit 500.000 RON, primarul Iuliu Ilyes este de părere că aceste alocări ar trebuie să se facă cu prioritizarea comunelor mici.

”De câțiva ani încoace Guvernul, și nu Guvernul liberal a inventat acest mecanism, ci chiar Guvernul PSD-ist, a început să dea din Fondurile de rezervă bugetară la autoritățile locale pentru anumite acțiuni. Țin minte că pe vremea domnului Coica cred că a fost prima astfel de acțiune, m-a și surprins pentru că s-au dat 10 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru proiectul tehnic și inițierea lucrărilor la Podul peste Someș, ceea ce a fost cu caracter de noutate și oarecum forțat. A fost bine venit, dar totuși. De atunci încoace în fiecare an ne-am trezit cu această practică. Unii o interpretează ca pe o chestiune politică, un dar, un cadou la primari ca să-i ai aproape, pe de altă parte, într-adevăr trebuie să acoperi câteodată niște nevoi. Am auzit reacții că la municipii s-au dat bani puțini. Păi ce vrei să dai la municipii? Cinci municipii înghit jumătate din fondul ăsta dacă e să le dai. Ei au venituri multiple și venituri mari, au și cheltuieli mari, au și acțiuni care necesită bani mulți, e adevărat, dar Fondul de rezervă trebuie să asupte niște găuri imediate. Ori găuri imediate nu au cum să apară la orașe mari, să fim serioși. Dar apar la celelalte comune care au venituri mici și care dacă au pornit o investiție, dacă nu se dau bani de la centru, nu pot să facă lucruri importante sau nu pot să demareze chestiuni mărunte pentru că nu au în cont decât zeci de mii de lei sau nici atâta. Aici cu 100, cu 200, cu 500 cu 1 milion de lei, ajuți foarte mult, pe când cu 3,4,5 milioane de lei sau 10 milioane de lei la un muncipiu mare, ajuți mult mai puțin. Într-adevăr, logica este să dai în primul rând acolo unde trebuie să dai pe chestii de a supraviețui sau de a putea face un pas înainte. Acest fond este destinat pentru astuparea unor găuri care apar, în primul rând, la cei mai neajutorați care sunt comunele mici”, a conchis primarul comunei Vetiș.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente