joi, mai 9, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareVirus mortal confirmat la Satu Mare de Ministrul Agriculturii

Virus mortal confirmat la Satu Mare de Ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, domnul Petre Daea a efectuat în data de 1 iunie, o vizită de lucru la Satu Mare, cu scopul de a lua la cunoştinţă problemele legate de gestionarea Pestei Porcine Africane cu care se confruntă judeţul nostru.

Cu această ocazie, prefectul judeţului Darius Filip a convocat în şedinţă extraordinară, Comitetul Local de Combatere a Bolilor( CLCB).
După ce i-a fost prezentată în detaliu situaţia actuală şi planul de măsuri adoptat la nivel judeţean, ministrul a asigurat membrii CLCB de tot sprijinul său precum şi transmiterea unei informări guvernului. Cu această ocazie, prefectul Darius Filip i-a înmânat o serie de propuneri de modificări legislative care vin în sprijinul activităţii fondurilor de vânătoare, atât cele de stat cât şi cele private, precum şi a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Pe lângă această activitate ministrul împreună cu prefectul județului au mai efectuat și o vizită inopinantă în Vama Halmeu pentru a verifica la fața locului modul în care sunt respectate toate normele legale referitoare la tranzitul prin vamă al produselor alimentare.
Reamintim că virusul pestei porcine africane a fost detectat în data de 29.05.2018, într-o probă prelevată de la un porc mistreț găsit mort pe un fond de vânătoare din pădurea Noroieni, județul Satu-Mare (la aproximativ 6 km de granița cu Ungaria și 10 km de granița cu Ucraina).
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Boală a fost introdusă în Europa în anul 2007 – deșeurile alimentare – infectate – provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boală s-a răspândit rapid în restul Caucazului și în Federația Rusă, ajungând anul trecut la granița Uniunii Europene – iar în acest an chiar pe teritoriul Comunității.
Boală a fost descoperită pentru prima dată în Kenya, o țară situată în est-centrul Africii. Boală este prezența în mai multe țări subsahariene, inclusiv Madagascar. Boală a apărut pentru prima dată pe teritoriul Europei în anul 1957 la Lisabona (Portugalia), când deșeurile alimentare provenite de pe avioane au fost folosite pentru hrănirea unor porcine din zona aeroportului din oraș. Boală a fost activă în Europa timp de mai multe decenii, fiind raportate cazuri în Spania și Portugalia, până la eradicarea să la începutul anilor 1990. Ultima zona în care boală este endemică este insula Sardinia.


Pesta porcină africană are o perioada de incubație de 3 – 15 zile în mod obișnuit, sau de 3-4 zile în formă să acută. Este o boală foarte infecțioasă, afectând porcinele de toate vârstele și sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii – chiar și mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pesta porcină – clasică sau africană.
Când devine evidență, boală poate avea diferite forme: preacuta, acută, subacută și cronică. Simptomele formelor preacuta și acută sunt:

– moartea subită a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza morții
– febra ridicată, de 40 – 42 grade
– inrosirea pielii (vizibilă doar la speciile de porcine cu pielea palidă), în special la vârful urechilor, coadă, extremități distale, pe piept și în zona abdomenului
– scăderea apetitului, apatie, cianoza și lipsa de coordonare motorica la 24-48 de ore înaintea morții
– vomă, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi
– moarte în cel mult 20 de zile
– avort
Rată de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice.
Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conțîn carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în materialele fecale a animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.
În momentul de față nu există nici vaccin, nici tratament pentru infecțiile cu pesta porcină africană. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și controlul potrivit a posibilelor focare de infecție – raportare, carantină strictă, eradicarea animalelor susceptibile.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente