Nu stii sigur de ce, dar deseori ai spus ,,nu”, chiar daca iti doreai cu adevarat sa spui ,,da”. Ai refuzat oportunitati geniale, pe care stii ca ar fi trebuit sa le apuci strans, cu ambele maini. Pretinzi ca nu observi cum visele tale cele mai marete se sting incetul cu incetul.
De-a lungul anilor, probabil in mod inconstient, ai adoptat niste limite, care iti saboteaza eforturile de dezvoltare personala. Daca te cauti atent la aceste limite, vei vedea ca iau forma unor scuze. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa inlocuiesti aceste scuze cu actiuni pozitive.
Aici gasesti 25 de metode pentru a te pune in miscare:
1. ,,E prea tarziu pentru mine.”
Pe masura ce inaintezi in varsta vezi oameni care isi ating telurile pe care si le-au propus, teluri ca: terminarea unei facultati, construirea unei cariere, imbogatirea, se casatoresc, au copii, etc. Acestea planteaza asteptari in mintea ta, cum ca trebuie sa reusesti sa faci anumite lucruri pana la o anumita varsta.
Alternativa: ,,Acum este momentul perfect pentru a incepe.” Indeparteaza-te de convingerile nefondate cum ca anumite lucruri trebuie facute la o anumita varsta. Viata este o serie de evenimente bazate pe actiunile tale de la un moment dat. Poti sa faci acele lucruri in ce ordine doresti. Varsta nu are nici o importanta.
2. ,,Nu am timp.”
Toata lumea primeste 24 de ore pe zi, ca si tine. Cum de altii pot face o multime de lucruri fascinante in aceeasi perioada de timp?
Alternativa: ,,Trebuie sa-mi organizez mai bine timpul.” Devin-o constient de modul in care iti folosesti timpul. Renunta la activitatile care iti irosesc timpul. Organizeaza, pune-ti in ordine prioritatile si imparte cu altii ce poate fi impartit. Concentreaza-te pe calitatea actiunilor tale, nu pe cantitate.
3. ,,Sunt prea comun si plictisitor.”
Comparatia plictisitor vs interesant tine optiunile si parerile tale. Fiecare dintre noi traieste pe o scena, cu un scenariu si cateva propozitii de jucat. Ceea ce este diferit in povestea este modul in care alegi tu sa spui si sa-ti interpretezi rolul.
Alternativa: ,,Eu sunt responsabil sa-mi scriu propria poveste.” Alege sa te opresti din a fi plictisitor. Da-ti seama ce inseamna ,,interesant” pentru tine si de fiecare data cand simti ca esti plictisitor, fa un luru care sa te aduca mai aproape de definitia ta de ,,interensat”.
4. ,,Nu merit.”
Sunt doua versiuni aici. Prima este ca tu crezi ca nu meriti sa primesti ceva frumos ca iubirea, respectul, succesul si asa mai departe. A doua este ca tu crezi ca esti victina vietii, ca tu nu meriti ce ti s-a intamplat. Cu oricare dintre variante te identifici, te tine la pamant.
Alternativa: ,,Am o multime de obtiuni in fata mea.” De fiecare data cand te surprinzi pe tine insuti intrebandu-te ,,de ce eu?”, intreaba-te ,,de ce nu eu?”. Aminteste-ti ca in ordinea Universului esti la fel ca oricine altcineva. Nici natura si nici Dumnezeu nu poate fi acuzat de favorizare a cuiva sau de injustitii. Asa ca invata sa accepti atat partile bune, cat si cele rele care iti cad inainte. (Citeste ,,Puterea Prezentului” de Eckhart Tolle.)
5. ,,Sunt responsabil de X, Y si Z, asa ca sa am griija de mine nu e chiar o prioritate.”
Aceasta scuza este comuna parintilor, in special celor care au copii mici. Dar daca nu ai grija de tine sa te implinesti in viata, nu ai cum sa faci altcuiva vreo favoare.
Alternativa: ,,Eu sunt prioritar.” Fa-ti timp pentru tine. Dormi, mananca corect, fa sport si reaprovizioneaza-te. Nu sunt gesturi egoiste, sunt normale pentru o fiinta umana functionala. Cand te simti bine, poti sa ai grija si de altii.
6. ,,Nimeni nu ma intelege.”
Toata lumea are propria viata pentru care sa se ingrijoreze; toti sunt ocupati. La sfarsitul unei zile de munca, nimeni nu are energie de investit ca sa priceapa gesturile/ actiunile/ personalitatea altcuiva. Daca pentru tine conteaza ca cineva sa te inteleaga, atunci comunica si lasa-l sa te inteleaga mai usor.
Alternativa: ,,Trebui sa vorbesc clar si sa actionez ca atare.” Inceteaza sa mai joci jocuri. Spune ceea ce e necesar sa spui si fa ceea ce trebuie. Vei realiza ca nu e necesar ca toata lumea sa te inteleaga si sa fie de acord cu tine tot timpul.
7. ,,Nimanui nu-i pasa de aceleasi lucruri ca si mine.”
Poti sa-ti imaginezi daca si cei care stau in spatele caritatilor ar fi avut aceasta atitudine? Nu am fi avut organizatii caritabile, masini ecologice, eforturi pentru incetarea razboaielor, soferi alfabetizati, etc.!
Alternativa: ,,Imi pasa, pentru ca este important.” Ia atitudine. Daca iti pasa de ceva, chiar daca este personal, atunci devin-o un promotor al cauzei si ajuta-i si pe altii sa inteleaga de ce este important.
8. ,,Nu sunt suficient de destept.”
La inceput nici macar nu iti dai seama. Incerci sa faci ceva si ori nu reusesti sa il duci pana la capat ori gresesti si te gandesti ,,sunt asa de prost”. De-a lungul anilor, spunandu-ti asta in mod repetat, din nefericire, devine felul in care te percepi.
Alternativa: ,,E timpul sa incerci.” Cand realizezi ca tocmai ai incercat sa te pui singur la pamant, opreste-te. Gaseste acel lucru care te face sa te simti ca si cum nu ai fi o fiinta inteligenta si investeste timp si energie ca sa imbunatatesti acea parte slaba. Contruieste-ti increderea! Incepe cu lucruri mici si da-ti seama cum sa perfectionezi urmatorul pas. Cu cat inveti mai mult si cu cat infrangi mai multe piedici (pe care ti le pui singur), cu atat vei deveni mai increzator in tine.
9. ,,E vina parintilor ca sunt asa.”
Ar trebui sa fie un termen de expirare pentru replica asta. Da, este adevarat ca parintii sunt cei care iti arata cum sa pornesti povestea vietii tale. Insa, pe masura ce cresti, este responsabilitatea ta sa iei viata in propriile maini si sa scrii restul povestii cu propriile decizii si actiuni.
Alternativa: ,,Eu imi controlez viata.” E necesar sa iei decizia de a lasa trecutul in urma. Nu poti da timpul inapoi si sa schimbi modul in care ai fost crescut, dar inca mai poti sa incepi acum sa schimbi modul in care iti spui povestea.
10. ,,Nu sunt suficient de disciplinat.”
Poti sa-ti amintesti de ce crezi acest lucru? Sansele sun ca te-ai fortat sa faci ceva (ce nu doreai) si ai esuat. Apoi, dupa un timp, ai inceput sa crezi ca nu ai ce-ti trebuie ca sa fii disciplinat.
Alternativa: ,,Trebuie sa-mi dau seama cum sa ma motivez.” In loc sa te fortezi sa faci ceva ce nu-ti place, incearca sa te pacalesti si sa capeti suficienta disciplina, cat este necesara ca sa-ti atingi obiectivul, prin implementarea unor obiceiuri care sa te ajute sa-ti atingi obiectivul mult dorit. Studiile au aratat in mod constant ca vointa se gaseste in cantitate limitata si se termina repede, la toata lumea, deci nu doar la tine. Cei care reusesc sa stea disciplinati, sunt cei care gasesc metode de a inlocui rutina cu metode mai creative.
11. ,,Nu sunt facut pentru relatiile de lunga durata.”
Multi oameni se refugiaza in spatele acestei scuze. Poate ca ti-e frica ca vei deveni vulnerabil sau ca vei pierde controlul asupra vietii tale. Poate te indoiesti de capaciatea ta de a fi loial si credincios. Sau poate ca esti paranoic si gelos. Asta e faza, fiecare are anumiti pitici pe creier. Asa ca intreab-te: ,,In loc sa infrunt aceste temeri, cumva le transform in scuze ca sa nu actionez?”
Alternativa: ,,Am temeri legate de relatii, pe care trebuie sa le infrunt.” Accepta faptul ca esti speriat si ingrijorat, realizaeaza ca tututror ne este si alege sa devii puternic si sa invingi frica, in loc sa fugi de ea.
12. ,,Acum nu este cel mai bun moment.”
Esti ocupat, nu-i asa? Tocmai ai primit o avansare in cariera si nu vrei sa risti sa-ti pierzi concentrarea la locul de munca? Sau poate tocmai ai terminat o relatie? Dragostea (si viata in general) are un anumit mod si o anumita ordine pentru desfasurarea actiunilor. Nu se consulta cu tine ca sa vada daca iti convine acea perioada sau daca esti pregatit pentru o noua oportunitate. Accepta acum sau taci pentru totdeauna.
Alternativa: ,,Prezentul va deveni din ce in ce mai bun.” Imagineaza-ti ca esti batran, foarte batran si esti pe punctul de a parasi aceasta lume. Vei fi linistit cu faptul ca nu ai profitat de oportunitatea pe care o ai chiar acum? Aminteste-ti: orice oportunitate noua care te face sa te maturizezi si sa capeti experienta nu va fi resimtita niciodata ca fiind placuta, asa ca timpul potrivit nu va aparea vreodata.
13. ,,Este prea mult de munca.”
Iubire, visuri implinite si micile victorii sunt lucruri minunate care iti aduc multa bucurie, fericire si te trezesc la viata. De ce trebuie sa fie aceste lucruri usoare? De ce ar trebui sa-ti cada mura-n gura? De ce te astepti sa le primesti fara sa muncesti pe branci?
Alternativa: ,,Sunt pregatit sa o fac.” Aminteste-ti, orice lucru care merita sa-l ai, merita sa muncesti din greu pentru el. Depune efort, iar roadele le vei putea culege pe termen lung.
14. ,,Daca ea/el este la fel cu *cineva care te-a ranit in trecut*?”
Nu exista doi oameni la fel. In plus, te-ai schimbat, te-ai mai maturizat de la ultima ta relatie. Doar pentru ca cineva pe care l-ai cunoscut acum mult timp nu era bun pentru tine, nu inseamna ca persoana pe care abia ai cunoscut-o va fi la fel.
Alternativa: ,,Nu voi judeca pe cineva bazandu-ma pe comportamentul altcuiva.” Tine-ti garda sus si ai grija, dar fii cu mintea deschisa. Daca iti dai seama ca pedepsesti oameni din prezentul tau pentru lucruri pe care cei din trecutul tau le-au facut (sau nu), opreste-te. Ramai in prezent si lasa-te ghidata de instincetele tale bazandu-te pe situatia actuala.
15. ,,Fac *ceva ce urasc* ca sa nu ranesc pe cineva la care tin.”
Relatiile ar trebui sa-ti dea putere, nu sa te victimizeze. Nu le folosi ca scuza ca sa continui ceva ce te face sa suferi in mod constant (sau care te impiedica sa faci ceva care chiar iti place).
Alternativa: ,,Este timpul sa-ti ceri scuze, sa te confesezi si sa negociezi.” Pastreaza in minte faptul ca aceasta scuza iti slabeste relatia si ca tu il minti pe cel pe care-l iubesti. Daca nu iti place ceea ce faci, gaseste o cale ca sa rezolvi acest lucru. Daca chiar nu poti, poate ca aceasta relatie nu e chiar cea mai buna pentru tine.
16. ,,Prietenul/partenerul/familia e de vina de esecul meu.”
Ai de gand sa dai vina pe altcineva? Uite realitatea: tu, si numai tu, esti stapan peste actiunile si atitudinea ta. Nu te folosi de relatii ca o scuza pentru punctele tale slabe.
Alternativa: ,,Eu sunt de vina.” Comportamentul tau este responsabilitatea ta. Nimeni nu-ti poate controla actiunile, decat daca ii lasi tu.
17. ,,Sunt ghinionist.”
Emerson avea o vorba inteleapta: ,,Oamenii superficiali cred in noroc. Oamenii puternici cred in cauza si efect”. Cine iti doresti sa fii?
Alternativa: ,,Imi voi crea propriul noroc.” Alege sa fii creatorul propriului destin. Da, ghinioane se mai intampla, dar nu le folosi ca scuza pentru a nu incerca ceva nou sau ca sa te ascunzi dupa niste esecuri. Norocul este ceva creat in timp, bazat pe actiune si dedicare. Asa ca fruntea sus si porneste la drum, fara sa tii cont cum te va trata Norocul.
18. ,,Astept momentul potrivit.” sau ,,Inca nu sunt pregatit.”
Acestea sunt doua scuze, care acopera cam aceeasi problema de baza – frica de nou si letargia de a pune lucrurile in practica. Desigur, sa astepti momentul potrivit poate fi o idee buna, dar nu conta pe el, caci s-ar putea sa astepti o vesnicie. Sa planuiesti si sa inveti este important, dar daca stau inchise in capul tau, nu-ti vor aduce nici un folos.
Alternativa: ,,Sunt cat pot sa fiu eu de pregatit azi.” Doar incepe; restul va fi pe plan secund. Sa hoinaresti fara tinta nu-ti da experienta si nu te ajuta sa stii ce functioneaza si ce nu. Trebuie sa incepi, iar apoi pas cu pas iti poti construi fiecare mutare.
19. ,,Deja s-a inventat totul… nu voi fi niciodata original, asa ca nici macar nu are rost sa incerc.”
Este adevarat catot ce poti face tu a fost deja facut de altii, cu foarte rare exceptii. Ceea ce poti tu sa faci este sa iei ceva neoriginal si sa-ti aduci propria contributie la el, creand astfel ceva nou. Esti dispus sa faci acest lucru?
Alternativa: ,,Cu ajutorul viziunii mele, pot aduce lumii o valoare extraordinara.” Alege sa fii doar tu insuti si da tot ce ai mai bun, restul va veni de la sine. Aceasta a fost una dintre cele mai mari scuze pe care le-am folosit eu cand am conceput site-ul afineparent.com. Pe internet sunt deja o multime de site-uri dedicate parintilor, chiar este necesar inca unul? Dar eu ma concetram pe dezvoltare personala si am observat ca nu sunt prea multe site-uri ca sa vorbeasca despre dezvoltarea personala a parintelui. Miemi-ar placea sa citesc despre asta, asa ca am decis sa incerc. Pai, ghici ce? Site-ul nici macar nu a fost lansat inca si deja sunt 500 de parinti care s-au inscris ca sa primeasca noutati prin mail! Am vrut sa-ti arat ca trebuie doar sa alegi ceva ce conteaza pentru tine si apoi sa investesti efort in el. Va functiona, mai devreme sau mai tarziu.
20. ,,Sunt o greseala.”
Daca cineva pretinde ca nu a gresit niciodata ori este cea mai norocoasa persoana de pe planeta ori si-a facut un plan care nu implica riscuri, acela de a face nimic interesant sau productiv. Ti-ai dori sa fii o persoana care renunta la bucuriile vietii?
Alternativa: ,,Sunt pregatit sa gresesc si sa invat, pe masua ce inaintez.” Sa gresesti e ok. Infrunt-o, e doar o alta teama. Ai depasit frica odata ce ai inceput sa faci ceva. Vei lasa cateva maruntisuri sa te sperie? Intradevar, e greu sa o iei de la capat, dar despre asta e vorba in viata: trieaza si greseste, schimba si maturizeaza-te.
21. ,,Mi-e frica.”
Felicitari! Esti o fiinta umana perfect sanatoasa. Sa fii speriat este o parte esentiala a vietii. Chiar si celor mai curajosi oameni din lume le este frica in unele momente. Ceea ce ii separa pe ce curajosi de lasi este ca primii nu transforma frica in scuza.
Alternativa: ,,Aceasta frica pe care o simt… inseamna ca sunt un om.” Accepta faptul ca atat timp cat alegi sa traiesti viata la intensitate maxima, frica va fi o companie fidela, care te va insoti si te va impiedica din a face greseli periculoase. Doar sa nu lasi frica sa te obsedeze prin micile semnale pe care le trimite ocazional. In loc de asta, evalueaza situatia si asuma-ti riscuri calculate.
22. ,,Nu voi reusi niciodata s-o fac perfect, asa ca de ce sa mai incerc?”
Perfectiunea se atinge numai prin munca. Asta fiind spusa, daca faptul ca vrei sa faci ceva perfect te impiedica sa termini ce ai de facut sau sa incepi ceva ce ai planuit de mult timp, gandeste-te inca o data.
Alternativa: ,,Perfectiunea este inamicul Binelui.”
23. ,,Nu voi fi la fel de bun ca X.”
De unde stii acest lucru? Serios, nu conteaza cat de bun este X, daca nu incerci, cum vei sti sigur? Si de ce compari rezultatele tale cu cele ale altcuiva? De ce nu te concetrezi pe a-ti depasi propriile recorduri?
Alternativa: ,,Sunt in competitie doar cu mine insumi.” Renunta la a te compara cu altii. Singura comparatie care are sens este aceea dintre cine esti azi si cine ai fost saptamana trecuta. Celelalte sunt o risipa de timp.
daca nu incerci, cum vei sti sigur? Si de ce compari rezultatel
24. ,,Parintii/sotia/copii nu sunt de acord.”
Daca nu ai sustinerea celor apropiati tie, ar trebui sa-i multumesti stelei tale norocoase, pentru ca tu ai unica oportunitate de a-ti testa ideile (si greselile) cu ajutorul unei audiente mici, in care ai incredere. Vei profita de aceasta oportunitate sau o vei folosi ca scuza?
Alternativa: ,,Cum pot sa-i atrag de partea mea?” Ia-o ca pe o provocare personala. Cum ii poti convinge? Asculta cu atentie fiecare cuvant venit din opozitie, invata, slefuieste si evolueaza. Alege sa culegi roadele din aceasta oportunitate.
25. ,,Nu pot.”
Henry Ford a spus: ,,de fiecare data cand crezi ca poti sau cand te gandesti ca nu esti capabil de un lucru, ai dreptate.” Si asta e un lucru bun. Inseamna ca tu controlezi situatia.
Alternativa: ,,Pot si sunt, incepand de acum.” Pastreaza citatul acesta intr-un colt al mintii tale. Daca Helen Keller, Mahatma Gandhi, Beethoven, Thomas Edison, Mother Teresa, Michael Phelps si multi altii, care au schimbat cursul instoriei, au putut sa o faca, de ce sa nu poti si tu? Raspunsul este: Poti sa o faci, daca esti dispus sa investesti efort si energie ca sa darami zidurile care ti se ridica in fata ta.