Apple a notificat unii utilizatori de iPhone, din 92 de țări, că au fost vizați de programe spion. Alertele sunt adresate persoanelor despre care Apple crede că au fost vizate de programe spion, cum ar fi politicieni, activiști și jurnalişti. Compania a venit cu o recomandare.
Avertismentul că este posibil ca telefonulsă fi fost vizat de un atac de programe spion poate daaa fiori oricui – mai ales dacă este probabil ca această alertă să pornească de la funcția deținută. O astfel de notificare au primit unii utilizatori de iPhone, din 92 de țări, miercuri, potrivit TechCrunch. Apple a trimis notificări similare în trecut, notează Business Insider.
„Apple a detectat că sunteți vizat de un atac spyware mercenar care încearcă să compromită de la distanță iPhone-ul asociat cu ID-ul dumneavoastră Apple”, se arată în notificare.
„Acest atac vă vizează probabil, în mod special, din cauza cine sunteți sau a ceea ce faceți. Deși nu este niciodată posibil să obțineți o certitudine absolută atunci când detectăm astfel de atacuri, Apple are mare încredere în acest avertisment – vă rugăm să îl luați în serios”, este continuarea mesajului.
Persoanele influente, principala țintă a avertismentelor
Apple nu precizează exact ceea ce provoacă notificările de amenințare sau cum sunt detectate acele amenințări, potrivit paginii sale de asistență, pe motiv că acest lucru „ar putea ajuta atacatorii de spyware mercenari să-și adapteze comportamentul pentru a evita detectarea viitoare”.
Deoarece avertismentele au fost trimise simultan, nu este clar când a avut loc posibila țintire a diferiților utilizatori. Apple subliniază că trimite notificări de avertisment„de mai multe ori pe an”.
Gigantul tehnologic spune că, din 2021, a notificat utilizatorii din peste 150 de țări despre potențiale atacuri spyware. Cele mai frecvente ținte sunt jurnaliștii, activiștii, politicienii, diplomații și alte figuri de influență.
Apel către terți
Dacă primiți notificarea de spyware de la Apple, nu există multe opțiuni care sunt recomandate. Dar Apple „sugerează cu tărie” utilizatorilor să contacteze experți terți, cum ar fi organizații nonprofit, precum Digital Security Helpline.
„Organizațiile din afara nu au nicio informație despre ce a determinat Apple să trimită o notificare de amenințare, dar pot ajuta utilizatorii vizați cu sfaturi de securitate personalizate”, spune Apple.
Anul trecut, mai multe instituții de presă independente ruse au dat titluri legate de avertismentele Apple, potrivit cărora erau vizați de un atac spyware „sponsorizat de stat” – se pare că un program guvernamental rus cu capacitatea de a pirata iPhone-urile, utilizând programul spion Pegasus „zero click” al NSO Group, care poate fi trimis prin iMessage.
Apple pare să fi renunțat la avertismentul „sponsorizat de stat” în acest ultim val de notificări, deși compania observă că „atacurile individual țintite cu un cost și complexitate excepționale au fost asociate istoric cu actori de stat, inclusiv companii private care dezvoltă programe spion mercenare”.
Momentan, Apple nu a a venit cu comentarii.