vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareAstăzi încep probele scrise la bac

Astăzi încep probele scrise la bac

Probele scrise de la bacalaureatul de toamnă încep luni cu examenul la limba și literatura română, care va fi susținut de peste 39.000 de candidați, pentru care au fost pregătite două tipuri de subiecte, pentru profilul umanist și respectiv cel real.

Pentru susținerea examenului la limba și literatura română s-au înscris 39.091 de candidați, dintre care 29.616 au absolvit clasa a XII-a în acest an, iar 9.475 sunt din promoțiile anterioare, potrivit Ministerului Educației.

Proba se va desfășura în 208 centre de examen, iar lucrările vor fi evaluate în 76 de centre.

Absolvenții vor avea, în funcție de profilul și filiera pe care le-au urmat în învățământul liceal, două tipuri de subiecte. Astfel, absolvenții filierei teoretice – profilul umanist și cei ai filierei vocaționale – profilul pedagogic, vor avea același tip de subiecte, iar absolvenții filierei teoretice – profil real, ai filierei tehnologice și ai filierei vocaționale vor primi alte tipuri de subiecte.

Probele scrise vor continua marți cu examenul la limba și literatura maternă, miercuri cu proba obligatorie a profilului și vineri cu proba la alegere a profilului și specializării.

Pentru proba scrisă la alegere a profilului și specializării s-au înscris 39.369 de absolvenți. Cei mai mulți au ales să dea testul la biologie (25.134), iar celelalte opțiuni s-au îndreptat spre geografie (9.139), fizică (2.169), chimie (1.535), logică (425), informatică (317), sociologie (248), psihologie (181), economie (162) și filosofie (59).

Un număr ridicat de candidați se înregistrează și la proba obligatorie a profilului – 36.228 absolvenți, dintre care 31.845 la Matematică și 4.383 la Istorie.

La examenul scris pentru Limba și literatura maternă s-au înscris 1.002 candidați, dintre care 953 la limba și literatura maghiară, 42 la limba și literatura germană, trei la limba și literatura slovacă, doi la limba și literatura ucraineană și câte unu la limba și literatura sârbă, respectiv limba și literatura croată.

Rezultatele vor fi afișate în 1 septembrie, până la ora 12.00 și în aceeași zi vor putea fi depuse contestațiile, între orele 12.00 și 16.00. Contestațiile vor fi soluționate în 2 și 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a solicitat duminică, într-o videoconferință la care au participat inspectorii școlari generali, președinții comisiilor județene de examen și membrii Comisiei Naționale de Bacalaureat, ca toți cei implicați în organizarea și desfășurarea examenului să respecte strict regulamentele și să aibă toleranță zero față de orice tentativă de fraudare.

La a doua sesiune a examenului de bacalaureat, care a început în 18 august, cu probele orale, s-au înscris în total 63.323 de absolvenți, dintre care 42.121 din promoția 2013-2014, iar 21.202 din promoțiile anterioare. În urma sesiunii din vară a bacalaureatului, 59.265 de candidați au fost respinși.

La bacalaureatul din vara acestui an au fost înscriși 161.682 de absolvenți ai clasei a XII-a, cei mai puțini din ultimii 10 ani. Dintre ei, la examen au fost prezenți doar 151.311.

Din totalul celor prezenți, 91.771 (60,65 la sută) au promovat, iar 59.265 au fost respinși. Analizând rezultatele celor care au fost respinși, rezultă că 10.900 au luat la probe note peste 5, fără a obține însă media generală 6 pentru a promova examenul. Pe filiere, ponderea absolvenților care au promovat este următoarea: filiera teoretică – 77,2%, filiera vocațională – 67,8% și filiera tehnologică – 38,7%.

La sesiunea de toamnă din 2013, doar 21,5 la sută dintre candidați au promovat examenul, respectiv 15.592 de candidați din totalul celor 72.476 care au fost prezenți la examen. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012, promovabilitatea a scăzut cu patru puncte procentuale.

Procentul elevilor care au promovat examenul național de bacalaureat din 2012 (sesiunea august-septembrie), după soluționarea contestațiilor, a fost de 25,49.

Comparativ cu rezultatele din sesiunea a bacalaureatului din 2011, se constată o majorare a ratei de promovare cu 5,07 la sută.

Absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor, la care rezultatele nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență; au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obținut cel puțin media 6 la probele scrise.

Candidații nu pot intra în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe sau poșete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiți în examen.

De asemenea, candidații nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceștia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la rețele de socializare și care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu persoane din exterior.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Aceștia nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente