Consumul de alcool este considerat un factor de risc pentru peste 200 de afecțiuni medicale, printre care diverse tulburări mintale (inclusiv dependența sau sevrajul de etanol), boli netransmisibile precum ciroza hepatică sau bolile cardiovasculare, boli infecțioase (HIV sau tuberculoză) și traumatisme sau leziuni .
Obiceiurile legate de consumul de alcool care cel mai probabil au condus la un diagnostic de cancer
Conform raportului, dintre cazurile de cancer atribuibile alcoolului, 86% au fost determinate de un consum nociv de etanol, de peste 2 băuturi alcoolice pe zi. Cele mai frecvente tipuri de cancer apărute în urma consumului de alcool au fost:
- cancerul esofagian – 190.000 de cazuri;
- cancerul hepatic – 155.000 de cazuri;
- cancerul la sân – 98.000 de cazuri;
- cancerul la nivelul cavității bucale, al faringelui sau al laringelui;
- cancerul colorectal.
Totodată, consumul ușor sau cel moderat a reprezentat 1 din 7 cazuri de cancer atribuite alcoolului, determinând peste 100.000 de cazuri noi de cancer la nivel mondial, în anul 2020. Bărbații au reprezentat aproximativ trei sferturi din toate cazurile de cancer atribuite consumului de alcool (567.000 de cazuri).
Consumul de alcool afectează creierul într-o varietate de moduri, cauzând adesea daune pe termen scurt și lung. Pe termen scurt, alcoolul poate afecta funcția cognitivă, îngreunând procesarea informațiilor și rememorarea amintirilor.
În cazuri mai extreme, consumul excesiv de alcool poate duce la pierderea memoriei și la dificultăți de concentrare.
La nivel celular, alcoolul are un impact negativ asupra neuronilor, ducând la întreruperea comunicării între celulele creierului și contribuind la disfuncții cognitive.
În plus, consumul excesiv și regulat de alcool poate contribui la deficiențe nutriționale care agravează și mai mult sănătatea neurologică și performanța fizică.
Învățarea modului în care alcoolul are impact asupra creierului este importantă pentru a înțelege efectele sale asupra sănătății generale.
Prin educarea cu privire la riscurile asociate cu consumul de alcool și responsabilitatea cu moderație sau abținerea totală de la consumul de alcool, persoanele pot menține rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea fizică și mentală.
(raportul de gardă.ro)