marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCentenarul Marii Uniri ia prin surprindere sătmărenii

Centenarul Marii Uniri ia prin surprindere sătmărenii

Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire poate fi într-adevăr un moment important pentru istoria țării sau poate fi doar aniversarea unei cifre rotunde.
Totul depinde de cum vom reuși să pregătim acest moment. Privind la rece, vorbim de o dată ca oricare alta dată de 1 Decembrie, în sensul că și împlinirea a 101 ani e cel puțin la fel de importantă. Totuși anul viitor va fi unul mai special, acțiunile civice, politice și publice vor fi mai prezente în a da mai multă greutate sărbătorii, de a pune într-o lumină cât mai pozitivă anul aniversar.
Într-o formă sau alta toți se ne vom încărca cu simbolistica momentului, dar oare suntem pregătiți pentru a aniversa? Dacă ne uităm în jur o să vedem că nu, a trecut 100 de ani și noi tot cu temele nefăcute suntem.

Monumentul Limbii Române ascuns în curtea Muzeului de Artă. Catargul nicăieri
Cum întâmpinăm Centenarul Marii Uniri la Satu Mare? Cu un monument ascuns în curtea Muzeului de Artă. De ce? Din cauza incompetenței unor personalități din ministerul culturii.
Grupul statuar care, potrivit sculptorului Radu Ciobanu reprezintă o profesoară care predă elevului dragostea pentru limba maternă nu a fost plăcut de comisia din cadrul ministerului pe motiv că nu are expresivitate, adică nu sad at nici o șpagă nicăieri și nu s-a lucrat cu un sculptor „ preferat”.
Nu mai spunem că grupul de consilieri locali maghiari din acea perioadă a cerut inscripții și în limba maghiară pe monument.
„Nu este important ce se va scrie pe monument: poezie maghiară sau versuri din Eminescu, doar să fie traduse și în limba maghiară”. Declara un consilier local.
De esemenea versurile de pe placa monumentului aparțin lui Mihai Eminescu care a scris în ziarul „Timpul”, în 1882: „Încă în suta a șaptesprezecea, Miron Costin scrie regelui Poloniei că cel mai frumos și mai corect dialect românesc, cel mai apropiat de graiul italic se vorbește la Sătmar, unde, cu toată emigrația lui Dragoș, românii rămași acolo sub fratele lui, voievodul Balc, sunt atât de numeroși ca și când n-ar fi ieșit nimeni din țară”.
Monumentul a fost planificat inițial să fie amplasat în parcul central al orașului.
Revenind la situația catargului cu tricolorul, costul amenajării parcului din sensul giratoriu din piața Romană în care ar fi trebuitmontat catargului cu Tricolorul în vârf ar urma să fie de circa 200.000 lei, bani pe care Consiliul Județean (CJ) și Primăria Satu Mare susțin că ai au. Dar, catargul tot nu e și nici nu credem că va fi.

Limba Română va „dispărea” în Republica Moldova
Președintele pro-rus al Republica Moldova, Igor Dodon va bloca inițiativa privind modificarea Constituției prin înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu sintagma ”limba română”. ”Limba de stat a fost, este și va fi moldovenească”, a precizat Dodon pentru Agenția rusă Ria Novosti. Declarația vine după ce un grup de 34 de deputați moldoveni a decis să trimită spre avizare Curții Constituționale proiectul de lege ce prevede modificarea articolului 13 din Constituție privind denumirea limbii oficiale în Moldova.
Pe de altă parte, șeful statului, Igor Dodon și-a exprimat speranța că în Legislativ nu vor fi găsite cele 67 de voturi, adică majoritatea constituțională, pentru a adopta noua inițiativă.”Dacă vor vota, eu nu voi promulga legea. Limba noastră de stat este moldoveneasca. Așa a fost, este și va fi”, a precizat Dodon.

ASTRA printre singurele asociații din județ care promovează românismul
În moment ce asociațile de cultură din județ fac manifestări culturale care promovează valorile românești, mai mult pe ascuns sau numai să fie făcute, sâmbătă, 14 octombrie în cadrul Adunari Generale a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, ASTRA, despărțământul Carei, a fost inaugurat bustul poetrului național Mihai Eminescu.
Printre oficialitățile care au participat la acest eveniment s-a numărat și prefectul județului Satu Mare, Darius Filip.
Manifestarea desfășurată pentru prima dată la Carei în colaborare cu Academia Româmă a reunit astriștii din toate colțurile țării și nu numai precum și personalități marcante din spațiul cultural românesc, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, conducerea Academiei Române, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea.
Deschiderea festivă a avut loc la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu,, din Carei, în sala fostei prefecturi în care s-a constituit despărțământul ASTRA Carei și în care s-a semnat de către Iuliu Maniu reinstaurarea administrației românești în acest oraș.
Prefectul Darius Filip a transmis următorul mesaj :
“Scriitoarea Helen Keller spunea “A merge cu un prieten prin întuneric este mult mai bine decât a merge singur prin lumină“
Lucrurile frumoase se fac de către oameni, cu oameni! Iar acolo unde există dăruire și voință este doar o chestiune de timp pentru ca lucrurile să se producă, iar rezultatele să apară.
Asociațiunea ASTRA a avut un rol esențial cultural și politic în lupta pentru eliberarea națională a românilor transilvăneni, pentru menținerea unității naționle și pregătirea Marii Uniri din 1918. Într-o perioadă grea când se încerca deznaționalizarea poporului român, ASTRA a fost centrul de gravitate al năzuințelor culturale, morale și sociale ardelenești.
Rolul culturii în viața unui popor este esențial pentru dezvoltarea unei comunități . O revenire la valorile tradiționale care ne-au caracterizat țara și poporul este extrem de importantă. O revenire prin care să facem apel la cultura României, prin care să readucem în atenția tinerilor valorile limbii, literaturii și culturii române precum și a spiritului de solidaritate a românilor dar și a respectului față de celelalte națiuni.
Vă mulțumesc și vă doresc mult succes în tot ceea ce faceți! “
După festivitatea de deschidere a urmat ceremonia de dezvelire a bustului lui Mihai Eminescu serviciul religios, depuneri de coroane, alocuțiuni și momente artistice.

“De astăzi Eminescu este prezent și în acest colț de țară. Nu vom mai fi doar ultima brazdă de pământ eliberat în 1944 ci îl vom avea și pe voievodul limbii române. Mihai Eminescu a fost considerat un vizionar al națiunii visând la înfăptuirea unirii depline a tuturor țărilor românești și nu a trecut prea mult până la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. Nu întâmplător am ales acest loc ca amplasament, ne aflăm pe strada 1 Decembrie 1918 “ a declarat Daniela Ciută, președintele Despărțământului Astrei Careiene.
Credem că Guvernul și Președinția ar trebui să lanseze un apel la solidaritate decent pentru națiune. Un apel care să poată angaja societatea în a susține un proiect de care să fim mândri într-adevăr cu toții. Unul sau mai multe care să conțină multă demnitate și care să redea speranță milioanelor de români.
Andrei SPIN

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente