sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareConcert de excepție a Corului „Madrigal” la Satu Mare

Concert de excepție a Corului „Madrigal” la Satu Mare

Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, a fost prezent pentru prima dată la Satu Mare, dirijat de Anna Ungureanu.
Sala Filarmonicii “Dinu Lipatti” a fost neîncăpătoare pentru publicul prezent să asculte un concert excepțional, alături de membrii Corului “Medieșana” din Medieșu Aurit.
Prezența Corului Madrigal la acest eveniment a fost prilejuită de sărbătorirea a 45 de ani de când soții Ioan și Ileana Petrovici conduc Corul “Medieșana”, unul dintre cele mai longevive ansambluri corale din regiune. Cei doi au fost felicitați și premiați de oficialitățile locale.

În Corul Medieșana cântă trei generații, atât tineri de 20 de ani cât și oameni de peste 60 de ani. Compus din membri ai comunității, Corul “Medieșana” este ansamblul cu cea mai veche tradiție din județul Satu Mare. Ei au interpretat un program 100% românesc. S-a cântat la început o lucrare dedicată lui Avram Iancu. Maestrul Ioan Petrovici a evoluat și în calitate de solist, în “Du-te, dor” de Nicodim Ganea, și compozitor, fiind interpretate “Trei cântece din Ardeal” ale sale. S-au mai cântat “Lino-Leano” și “De doi” de Nicolae Ursu, Suita I din Maramureș de Lucian Nireștean și Suita I Bihoreană de Tudor Jarda.

Membrii Corului “Madrigal” au oferit un program în care au purtat publicul prin istoria muzicii corale, de la madrigalul laic italian renascentist, polifonia barocă, muzica religioasă bizantină și genul gospel, dar și compoziții de pură virtuozitate vocală. O piesă au cântat-o în final alături de coriștii medieșeni, urmând tradiționalul “La mulți ani” în cinstea sărbătoriților serii. A fost o demonstrație de excelență pe care cuvintele sunt uneori prea puțin capabile s-o de scrie.
De asemenea, sâmbătă, Corul “Madrigal” a cântat în cadrul unei gale organizate în fața Castelului Lonyai din Medieșu Aurit, alături de coruri de copii din Programul Cantus Mundi din județ. La finalul spectacolului, vocile copiilor s-au împletit cu cele ale madrigaliștilor, intonând împreună o frumoasă piesă, precum și Imnul Cantus Mundi.

Corul Național de Cameră Madrigal este unul din cele mai renumite ansambluri corale din România, formație profesionistă a Universității Naționale de Muzică din București. Numele îi provine de la madrigal, o formă de muzică de cameră.
Sub bagheta dirijorului și fondatorului său, maestrul Constantin Marin, a susținut concerte pe multe scene muzicale ale lumii, devenind una din cele mai cunoscute formații corale românești pe plan mondial. Fondat în 1963, Madrigal a cucerit elogiile criticii muzicale înternaționale și a fost distins cu numeroase premii și distincții românești și străine.
El a fost fondat la 11 aprilie 1963, la inițiativa profesorului Constantin Marin și a unui grup de studenți pasionați de muzica de cameră, în cadrul Conservatorului de muzică „Ciprian Porumbescu” din București, pentru ca, în 1968, să devină formația muzicală profesionistă a acestui Conservator (numit în prezent Universitatea Națională de Muzică din București).

Mai multe fotografii AICI

 

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente