duminică, mai 5, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCreșterea accizei îi determină pe transportatorii sătmăreni să majoreze prețurile la bilete...

Creșterea accizei îi determină pe transportatorii sătmăreni să majoreze prețurile la bilete și abonamente

Măsura de creștere a accizei la motorină și benzină ii determina pe transportatorii satmareni sa majoreze preturile la bilete si abonamente. Unele dintre firmele care transporta calatori pe rutele din judetul Satu Mare nu s-au decis inca daca vor majora pretul biletelor, altele l-au si majorat deja, iar cateva doresc majorarea de la 15 octombrie 2017, asta pentru a nu fi nevoite sa suporte pierderi. Firmele care inca nu majoreaza preturile, deocamdata, sunt: Armisol, VladTrans, Septimiu, Olimpia Travel, Codat, Autoreflex, Fany, DutuTrans, CopilTrans si Bratuscha. Acestea deocamdata mentin preturile actuale la bilete si abonamente, precizand, daca, pretul motorinei ori benzinei va urca, vor fii si ei nevoiti precum restul sa majoreze preturile la bilete. Firmele de transport persoane din Satu Mare care s-au decis deja sa majoreze pretul biletului si a abonamentului, pentru a evita pierderile zilnice, sunt: MC Daniel, Orizont SA, DaniSeb, BenyTrans si Exclusiv LV. Acestea vor majora pretul de la mijlocul lunii octombrie a.c, potrivit declaratiilor dansilor, iar restul deocamdata sunt nehotarati.

UNPR: (Uniunea Națională a Patronatului Român)  dezaprobă măsura creșterii accizei la carburanți, considerând că aceasta va duce la majorarea prețurilor la toate bunurile și serviciile, putând antrena o nouă tendință inflaționistă după o perioadă de relativă stabilitate a prețurilor în România, dar și la închiderea unor firme românești de transport și, implicit, pierderea unor locuri de muncă. 

Într-un comunicat remis Jurnalului de Satu Mare, UNPR subliniază că transportatorii vor fi nevoiți să crească tarifele de transport, fapt care le va aduce prejudicii în relațiile contractuale pe care le au cu beneficiarii lor.

De asemenea, UNPR avertizează că majorarea prețurilor la carburanți va antrena reducerea, în mod cert, a cantităților de carburant vândute, deoarece transportatorii care efectuează curse externe vor alimenta în țările de tranzit, unde prețurile vor fi mai mici decât în România (ex. Austria). Având în vedere ponderea carburanților în tarifele de transport, firmele românești vor fi serios concurate de firme din alte țări, unde aceste costuri sunt mai reduse, ducând în unele cazuri la reducerea flotelor sau chiar la închiderea unor firme românești de transport, atrage atenția patronatul.

„Suntem alături de toate firmele noastre, dar și de organizațiile profesionale din domeniul transporturilor, în demersurile lor de a stopa implementarea măsurilor de creștere a accizelor la carburanți, acestea fiind, pe termen mediu și lung, un impediment pentru dezvoltarea firmelor de transport românești, pierzând unele din contractele pe care actualmente le dețin, existând și riscul pierderii unor locuri de muncă”, spune UNPR.

COTAR: (Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România) atrage atenția că măsura de creștere a accizei la motorină și benzină îi va determina pe șoferii profesioniști să alimenteze din afara țării, scumpirea carburanților amenințând firmele de transport cu falimentul.

„Rugăm Guvernul să refacă toate calculele, referitor la impactul pe care îl va avea această măsură asupra economiei României, deoarece s-ar putea crea probleme grave în toate sectoarele economiei, dar și scăderi semnificative la vânzările de carburant în țară, deci și scăderi ale sumelor încasate la bugetul statului, deoarece există posibilitatea de a alimenta din țările vecine. Există precedent în acest sens, iar experiența recentă a demonstrat că o astfel de creștere a prețurilor gerenează scăderi și nu creșteri la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat al COTAR, remis redactiei noastre.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente