Marți, 7 martie între orele 10.00 și 12.00, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” s-au desfășurat două seminarii anti-dependență la care au participat peste 500 de elevi din clasele IX-XI.
Riscurile consumului de tutun și alcool au fost cele două teme abordate din două perspective: a implicațiilor dependenței și a infracțiunilor asociate consumului.
Seminarul „Riscurile fumatului și dependenței de nicotină” a fost susținut de către Camelia Iacob – coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, care a abordat tema din punct de vedere al problemelor generate de dependența de nicotină și dificultatea renunțării la acest viciu.
Aurelia Găle și Radu Șofrea, reprezentanți ai Poliției Locale, au prezentat elevilor aspectele legislative privind interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise și sancțiunile în caz de nerespectare a prevederilor legale (Legea nr. 15/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun), în scopul protejării sănătății persoanelor de efectele dăunătoare ale fumatului.
La seminarul „Alcoolul de la dependență la recuperare” au fost invitați să le vorbească elevilor: președintele grupului de Alcoolici Anonimi din România, purtătorul de cuvânt al grupului, Andreea Vereș și inspectorul principal de poliție Felicia Hrihorișan, din partea IPJ Satu Mare, Birou analiză și prevenire a criminalității.
Președintele grupului de Alcoolici Anonimi din România le-a împărtășit elevilor din experiența proprie de persoană care s-a confruntat cu dependența de alcool, insistând cu precădere pe faptul că alcoolismul este o boală cronică iar consecințele dependenței sunt numeroase, din toate punctele de vedere: fizice, psihice, economice, familiale și sociale. Invitatul a mai specificat că recuperarea este posibilă prin participarea la o formă de sprijin cum este cea a alcoolicilor anonimi.
Andreea Vereș a abordat tema din perspectiva problemelor cu care se confruntă aparținătorii persoanelor dependente de alcool și pe necesitatea conștientizării acestora cu privire la posibilitățile de recuperare.
Felicia Hrihorișan le-a vorbit elevilor despre infracțiunile asociate consumului de alcool.
Seminariile fac parte din proiectul „EVRICA- Educat pentru Viața- Responsabil, In-dependent, Conștient, Atent”, inițiat de Asociația de părinți a elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare si finanțat de Clubul Rotary Satu Mare în cadrul programului „Rotary sprijină inițiative locale pentru Satu Mare”.
Parteneri în acest proiect sunt Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sau Mare și Organizația Crucea Roșie.