duminică, mai 5, 2024
AcasăReligiePostul Sfinților Petru și Pavel-Postul de Vară

Postul Sfinților Petru și Pavel-Postul de Vară

Scrie Marele Vasile: „Vino ca umblând prin istorie, să cercetezi originea postului. Căci acesta nu este o invenție recentă. Este comoara părinților. Tot ceea ce diferă de vechime este de rușine. Ia aminte la căruntețea postului. Căci este de o vârstă cu omenirea însăși, căci postul pentru prima dată în Rai a fost rânduit cea dintâi poruncă pe care a primit-o Adam: «Nu veți mânca din pomul cunoștinței binelui și răului»”.

Valoarea religioasă a postului iese în evidență în mod clar din paginile Vechiului Testament. Constituie expresia lăuntrică a întoarcerii omului către Dumnezeu și descoperă zdrobirea și pocăința omului păcătos. Prin post, omul se smerește înaintea lui Dumnezeu. Și această smerenie și zdrobire pe care le arată suferința postului îi dă omului dreptul de a chema cu căldură mila și ajutorul lui Dumnezeu. Această convingere a israeliteanului evlavios se desprinde din mulți dintre psalmii împăratului profet David (Psalmul 34, 13; 68, 11; 108, 24).

Semnificația și importanța postului

Sărbătoarea celor doi mari Apostoli, Petru și Pavel, este precedată de post pentru a fi cinstit cum se cuvine rolul major pe care ei l-au avut în răspândirea credinţei creştine şi a mărturisirii lui Hristos. Acest post se mai numește și “Postul de Vară” și este o perioadă în care trebuie să facem mai multe fapte bune, să ne rugăm mai mult și să cerem iertare pentru păcatele noastre. Postul în sine înseamnă renunțarea la răutate, egoism și invidie pentru a face loc iubirii, credinței și generozității.

În acest post, creștinii țin seama de scopul misionar pe care l-au avut Apostolii Petru și Pavel și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Acum e momentul să fie citite lecturile celor doi, diverse cărți bisericești, este timpul pentru rugăciune și smerenie.

Ce nu ai voie să faci în Postul Sfinților Petru și Pavel?

Pe întreaga durată a acestui post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, botezuri sau cumetrii, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente. Biserica spune că nu se cântă și nu se dansează. De asemenea, nu se bea alcool și nu se fumează.

Ce să mănânci în post?

În Postul Sfinților Petru și Pavel, în zilele de luni, miercuri și vineri consumăm hrană fără ulei, marți și joi avem dezlegare la hrana gătită cu untdelemn, iar sâmbăta și duminica se mănâncă pește. Avem dezlegarea la pește și pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea. Post binecuvântat!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente