sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocalePrimarul comunei Halmeu, Incze Ludovic: Meseria mea de baza este medic veterinar,...

Primarul comunei Halmeu, Incze Ludovic: Meseria mea de baza este medic veterinar, ”meseria aia cinstita”!

Pentru inceput spuneti-ne cateva date despre dumneavoastra:
Ma numesc Incze Ludovic sunt primarul comunei Halmeu, am 61 de ani, iar meseria de baza este de medic veterinar, ”meseria aia cinstita”. Sunt primar de 10 ani, acesta este al treilea mandat, casatorit am doua fete gemene care lucreaza in invatamant. Sotia mea a lucrat tot in invatamant, iar in momentul de fata este pensionara. Cam asta ar fi mai pe scurt viata mea.

Ce proiecte ati realizat pana in momentul de față?
Deci, in 2004 am inceput cu renovarea Primariei Halmeu din fonduri proprii, am renovat unele scoli, am introdus apa curenta, am schimbat unitatile sanitare, dar din pacate pe cand am terminat de renovat scolile sau desfiintat. In Babesti este o gradinita, in Mesteacan iarasi, acestea functioneaza normal. In 2006 prin ordonanta 7 a Guvernului am pornit impreuna cu Turulung un proiect pentru o statie de epurare si canalizare comuna impreuna cu Turulung, aceasta a constat in realizarea unei statii de epurare si 5 km de canalizare. Suntem in faza de terminare, deci trebuie montate utilajele in statia de epurere, dar avem nevoie de extindere a retelei de canalizare, alfel statia nu poate functiona, a mai spus edilul.

Intr-un fel a fost bine ca am castigat acest proiect, in alt sens nu ne-a ajutat, ba din contra ne-a incurcat pentru-ca nu am putut accesa fonduri europene, pentru motivul ca nu am avut autorizatie de funcionare pentru aceasta statie.

Acum avem un proiect depus la Fondul de Mediu, prin care solicitam impreuna cu Turulung extinderea retelei de canalizare cu inca 6 km pe localitate, iar daca se va semna acest contract se va putea pune in functiune statia de epurare. Anul trecut am finalizat introducerea apei curente in localitatea Halmeu, am mai avut aproximativ 2000-2500 de metri. Din pacate in localitatea Halmeu Vii nu exista apa curenta introdusa si va fi foarte necesat pentru noi, pentru-ca este o zona viticola, iar lipsa apei potabile este un impediment foarte mare.

Revenind la Primaria Halmeu, cand am preluat mandatul am avut un singur tractor, care a fost donat Primariei Porumbesti, pentr-ca si ei au apartinut de comuna Halmeu pana in 2006, dupa am cumparat un alt tractor, un buldoexcavator si am angajat o echipa pentru gospodarire comunala, 5-6 oameni cu care micile renovari la scoli, la primarii le rezolvam si la ora actuala.

In 2008 am inceput constructia cladiri din spatele primariei, care a fost ridicata din surse guvernamentale in aproximativ 6 luni. In aceea cladire functioneaza , asistenta sociala , protectia civila , contabilitatea sus la etaj si la mansarda avem o donatie a unui pictor care s-a nascut in Halmeu, Vig Istvan care a donat cateva lucrari ale dansului. Asadar acum avem o expozitie permanenta de picturi ale domnului Vig.

Ce probleme sociale aveti in comuna?

Prin despartirea localitatii Halmeu de Porumbesti, probleme sociale sau redus enorm, noi avem unele cazuri sociale in localitatea Babesti, dar majoritatea sunt muncitori, lucreaza ori in constructii , ori ca zilieri , iar in perioada de iarna isi reinoiest dosarele pentru ajutorul social.

Cum stam la capitolul asfaltare?

Pana la ora actuala din fonduri proprii am asfaltat vro’ 10 strazi larerale drumuri comunale, la sate , la Mesteacan. Deci, la capitolul asfaltare stam bine, chear foarte bine pot spune. Pe viitor urmeaza asfaltarea si altor strazi.

La ora actuala avem un proiect in derulare, modernizarea unui drum agricol, din pacate birocratia este foarte mare, deci am contractul semnat de 2 ani de zile si inca nu am ajuns la faza de executie. Licitatia a fost contestata de una din firmele care au pierdut, dupa a venit iarna si nu am mai putut sa ne apucam de lucru. Plus ca acest proiect a fost depus a doua oara, mai exact in prima faza sau schimbat criteriile in timp ce depuneam proiectul. In sensul ca au introdus un criteriu ca tot ce era intravilant era neeligibil, iar proiectantul ne-a sugerat sa ne retragem proiectul ca vom pierde si avea dreptate, am mai stat doi ani, si l-am depus in sesiunea urmatoare.

Cum stati cu retrocedarile, ati avut probleme?

Noi nu prea am avut probleme cu retrocedarile, am retrocedat doar cateva cladiri, biserica reformata a primit o cladire inapoi la nivel de Halmeu, evreii au primit inapoi acum doi ani, o cladire , mai exact o spalatorie. Evreii cand au parasit Romania au primit bani pentru bunurile lasate si nu au putut veni inapoi sa isi revendice terenurile, cladirile. La nivel de Halmeu erau foarte multe case ale evreilor, care sau nationalizat si cu timpul sau cumparat de catre diferite persoane.

Traficul cu tigari la nivel de comuna, mai este in floare?

Asta nu este treaba noastra, dar sincer sa va zic la nivel de Halmeu s-a redus foarte mult contrabanda, mai exact s-a mutat mai incolo, traficul cu tigari. S-a montat un sistem de monitorizare, care creaza probleme carausilor. Politia de frontiera este la datorie, asa dorim sa credem.

In ce relatii sunteti cu seful de post? Va mai ”intepati”?

Nu-i subalternul meu asa ca nu prea am treaba cu el, au fost discutii si vor fi. Sunt nemultumit de faptul ca, desi se vede ca treaba cu patrularea nu merge, la nivel de comuna Halmeu se insista. De multe ori pretinde o disciplina mai mare decat ar fi nevoie. Sunt diferite zvonuri, dar eu nu vreau sa vorbesc despre asta. Eu am prins aici vreo 5-6 sefi de post, iar cand sunt probleme , ori is in patrulare, ori in Satu Mare si vedeti ca este un trafic imens, sunt zile cand trec zilnic mii de masini.

Pe mine ma deranjeaza faptul ca, fiind o localitate de frontiera sa nu ai tu in permanenta un politist pe aici. Daca solicit patrula, poate ei sunt la Medies, ori in Satu Mare. Nu e bine si nu imi convine situatia.

Din ce fonduri este reabilitat Centrul de Plasament “Floarea de Colț”din Halmeu?

Centrul de Plasament “Floarea de Colț” din Halmeu este un proiect al Consiliului Judetean Satu Mare si este reabilitat din fonduri europene, prin intermediul unui proiect derulat prin Programul Operațional Regional 2007-2014. Lansarea proiectului a avut loc miercuri, prezentarea fiind făcută de șefa centrului – Vasilovici Eniko – și Mariana Dragoș – din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare.

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea serviciilor oferite beneficiarilor în Centrul de Plasament “Floarea de Colț”, prin reabilitarea și dotarea imobilului,m astfel încât cei 45 de beneficiari – copii și tineri cu vârste între 8-24 ani – să aibă posibilitatea să-și dezvolte abilitățile preofesionale și competențele de viață independentă. Valoarea totală a proiectului este de peste 1,5 milioane euro, din care peste 24.400 lei reprezintă cofinanțarea eligibilă a beneficiarului.

Articolul precedent
Articolul următor

3 COMENTARII

  1. da buna intrebare dar cu unele retrocedari si procesul cu terenul din spatele postului de politie cum la pierdut ore d-nul jurist Kardos?

  2. d-nul Inte na spus ce firme UDMR ia asfaltat drumurile, si ia facut tote lucrarile din comuna decind ie el ptimar in HALMEU iar d-nul jurist Kardos il acopera cu hirti stie lumea asta oare ???

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente