duminică, mai 5, 2024
AcasăsusRaluca Turcan, ministrul culturii reacționează la reclama jignitoare a Sephora România

Raluca Turcan, ministrul culturii reacționează la reclama jignitoare a Sephora România

„Adevărul” a fost prima publicație care a scris marți 23 aprilie despre reclama jignitoare a Sephora România, asociată cu teribila închisoare Pitești și retrasă la câteva ore, după valul de reacții negative. Raluca Turcan, ministrul Culturii, a reacționat ferm la reclama revoltătoare a Sephora.

Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat marți, 23 aprilie, pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde numeroși deținuți au fost torturați de comuniști.

Concret, pe contul de Facebook Sephora a apărut o postare în care este o fotografie cu dungi alb și negru și pe care stă scris: ”Pitești, am auzit că îți plac dungile”. Practic, prin această postare-reclamă s-a făcut o asociere jignitoare cu fosta închisoare Pitești, locul unde s-a desfăşurat teribilul Experiment Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din tot blocul comunist.

Ca urmare a numeroaselor reacții negative, Sephora România a postat miercuri, 24 aprilie, pe Instagram, următorul mesaj: ”Ultima noastră postare legată de deschiderea noului magazin Sephora din Pitești a fost interpretată într-un mod greșit. Din identitatea brandului Sephora fac parte dungile orizontale alb negru. Nu există nicio legătură între dungile Sephora și alte evenimente care s-au întâmplat în Pitești. Brandul Sephora nu are culoare politică și nu își găsește inspirație în evenimente istorice tragice din România sau din altă țară. Ne cerem scuze comunității pentru această eroare de comunicare”.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a fost sesizată de „Adevărul” referitor la reclama jignitoare a Sephora România și a oferit un punct de vedere ferm în exclusivitate pentru „Adevărul”.

„Probabil nu a fost cu intenție, ci doar o dovadă de ignoranță și lipsă de empatie. Fenomenul Pitești a fost unul dintre cele mai brutale experimente puse în practică de regimul comunist, în scopul “reeducării” deținuților politici și nu poate deveni vreodată motiv de glumă. Vă felicit pentru că ați atras atenția asupra acestui incident, sper ca unii tineri și nu numai, vor învăța din acest episod.Acest episod este încă un motiv care întărește misiunea pe care ne-am asumat-o la Ministerul Culturii: societatea sa fie mai educata, sa aibă acces la cultura si informatii de calitate, sa poata evita natural subiecte care aduc atingere memoriei victimelor, și celor care le-au fost apropiați, uneia dintre cele mai nefaste perioade opresive ale României”, a declarat Raluca Turcan pentru ”Adevărul”.

O reacție dură a avut Maria Axinte, președinta Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, care consideră că postarea este „o ofensă adusă victimelor Fenomenului Pitești”.

„Încercarea de a face din acest subiect o „glumiță” într-o campanie de marketing, este o ofensă adusă victimelor Fenomenului Piteşti, activității fundației noastre şi eforturilor care se fac pentru ca publicul să cunoască cu adevărat realitățile dictaturii comuniste în România”, spune Maria Axinte.

În perioada 1949-1951, la închisoarea Piteşti s-a desfăşurat Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Iar dintre sutele de deținuți care au trecut prin Experimentul Piteşti, astăzi mai sunt în viaţă doar câțiva.

Scriitorul Aleksandr Soljeniţîn – laureat al Premiului Nobel pentru literatură – considera că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat Fenomenul Piteşti „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente