luni, mai 6, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSatu Mare, printre județele cu cele mai mari impozite

Satu Mare, printre județele cu cele mai mari impozite

plata-impozite

Sistemul de impozitare a locuințelor va fi modificat substanțial de la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal. Astfel, impozitul pe clădiri se va calcula în funcție de destinația clădirii, adică rezidențială sau nerezidențială, și nu în funcție de proprietarul ei, persoană fizică sau juridică.

În prezent, legislația în vigoare stabilește că impozitul pe clădiri se calculează în funcție de calitatea proprietarului care deține imobilul, respectiv persoană fizică sau persoană juridică.

Concret, în 2015, impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice, s-a calculat prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, indiferent de destinația acesteia, în timp ce pentru firme (persoane juridice) cota de impozitare a fost cuprinsă între 0,25% și 1,50%, în funcție de deciziile consiilor locale.

De la anul însă, atunci când prevederile noului Cod fiscal vor intra în vigoare, impozitul pentru proprietățile imobiliare va fi stabilit în funcție de destinația clădirii, și anume:rezidențială (pentru locuit) sau nerezidențială (folosită în scop economic: sedii de firme sau persoane fizice autorizate –PFA–, spații comerciale, cabinete etc).

Mai precis, anul viitor, pentru clădirile folosite în scop de locuință, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se va determina prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul fiscal.

Totodată, valoarea impozabilă se va ajusta în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, prin înmulțirea cu un coeficient de corecție.

De cealaltă parte, pentru proprietățile nerezidențiale, adică cele folosite în activități economice, cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,2% și 1,3%, cu condiția ca aceste clădiri să fie reevaluate/ construite/ achiziționate în ultimii cinci ani.

Atenție! În cazul în care construcția nu a fost reevaluată în ultimii cinci ani sau a fost dobândită anterior unei perioade de cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea statistică a construcției.

De altfel, anul 2016 va fi primul din ultimii 25 de ani în care impozitarea locuințelor nu se va face în funcție de statutul proprietarului, persoană fizică sau persoană juridică (firmă), ci în funcție de scopul utilizării clădirii.

Impozite pe locuințe mult mai mari din 2016. Care sunt cele mai scumpe orașe?

Potrivit dispozițiilor din noul Cod fiscal, autoritățile locale au avut obligația că până duminică să adopte, prin intermediul unor hotărâri, nivelurile impozitelor și taxelor locale din 2016.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente