marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocaleNationaleSe elimină taxa de cazier

Se elimină taxa de cazier

Începând cu 1 februarie 2017, se elimină taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar. Prevederea este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.
Prin Legea nr. 1/2017 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, ce intră în vigoare la data de 1 februarie 2017, a fost abrogată prevederea referitoare la încasarea taxei în cuantum de 10 lei necesară pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar persoanelor fizice și juridice.
Astfel, începând cu această dată, la primirea cererii de obținere a certificatului de cazier judiciar, nu se va mai solicita chitanța prin care se face dovada achitării taxei de 10 lei.
Pentru a obține un certificat de cazier judiciar, persoanele interesate pot depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă și motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar.
Cererea trebuie însoțită de actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, pașaport, cartea de identitate provizorie și certificat de înregistrare a cetățenilor U.E., carte de rezidență, carte de rezidență permanentă, permis de ședere temporară sau permanentă, aflate în termen de valabilitate).
Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
De asemenea, la cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverințe în care consemnează rezultatele verificărilor. Aceste adeverințe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar și se utilizează exclusiv în străinătate.
Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita și prin împuterniciții acestora. În țară, numai pe baza unei procuri autentificate de către un notar public. În străinătate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerințelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru statele care au aderat la Convenția de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient să fie aplicată apostila.
Conținutul procurii trebuie formulat în termeni clari, din care să rezulte persoana care a fost mandatată, scopul și durata mandatului.
În situația în care cererea se depune prin împuternicit, aceasta va fi însoțită de copia actului de identitate a solicitantului, copia actului de identitate a împuternicitului și de procura autentificată în condițiile legi.
Procurile întocmite în Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, în limba română, sunt acceptate ca valabile fără vreo altă supralegalizare.
Când certificatul de cazier judiciar este necesar pentru Registrul Operatorilor Intracomunitari, în document se înscriu pe lângă sancțiunile penale din hotărârile judecătorești rămase definitive și date notate în mod provizoriu privind persoanele fizice sau juridice față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale.
Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.
Pentru situațiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor în termen de 10 zile de la data solicitării.
Documentele sunt valabile 6 luni de la data primirii și numai în scopul pentru care au fost eliberate.
Lista subunităților de poliție care eliberează certificate de cazier judiciar, precum și programul ghișeelor de lucru cu publicul, se găsesc afișate pe paginile de internet ale inspectoratelor de Poliție Județene, respectiv, Poliția Capitalei.
Serviciile de cazier judiciar de la nivelul inspectoratelor de poliție județene, respectiv Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, eliberează certificate de cazier judiciar persoanelor juridice.
Cererea-tip, cu datele complete de identificare și motivată, se depune de persoana juridică prin reprezentant legal, care trebuie să facă dovada calității, la orice unitate ori subunitate de poliție conectată la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român).
La depunerea cererii, reprezentantul legal al persoanei juridice, va anexa următoarele documente: dovada calității de persoană juridică; dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante; copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal.
Certificatul de cazier judiciar se eliberează persoanelor juridice în cel mult 3 zile de la data solicitării.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente