duminică, mai 5, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareTroiță închinată refugiaților din 1940 în urma Dictatului de la Viena inaugurată...

Troiță închinată refugiaților din 1940 în urma Dictatului de la Viena inaugurată la Lucăceni

După ploile abundente, care s-au abătut în ultimele zile asupra județului Satu Mare, iată că în ziua de duminică, 24 septembrie, la Lucăceni a răsărit soarele, parcă pentru toți refugiații, plecați dintre noi, dar și pentru cei care încă mai trăiesc, care în luna septembrie a anului 1940 au fost nevoiți să-și părăsească locuințele în urma odiosului Dictat de la Viena, din 1940, în urma căruia Ardealul a fost smuls din trupul patriei-mamă, România.
Ceremonia de dezvelire a Troiței de la Lucăceni a fost organizată de Asociația Județeană a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940 – Filiala Carei – președinte DANIELA CIUTĂ, în colaborare cu Primăria Berveni și Asociația URMAȘII LUI VASILE LUCACIU din Lucăceni – președinte MIRELA HORGOȘ.
Parastasul și Sfințirea Troiței din Lucăceni
Conform tradiției, sfințirea Troiței de la Lucăceni, dedicată refugiaților din 1940, a debutat cu participarea lucăcenarilor și a oaspeților la Sfânta Liturghie, săvârșită de preotul paroh OVIDIU BONTOȘ, în biserica din localitate, surpanumită și VORONEȚUL ARDEALULUI. După ieșirea din biserică, toți credincioșii și invitații s-au deplasat în fața Căminului Cultural VASILE LUCACIU, unde a avut loc dezvelirea și sfințirea Troiței închinată refugiaților din septembrie 1940. Această manifestare a debutat cu intonarea Imnului de stat al României DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE, de către CORALA ARMONIA din Carei, dirijată de IONEL TORDOI.
A urmat apoi dezvelirea Troiței de către: prof. Dr. IOAN CORNEANU, MIRELA HORGOȘ – președintele Asociației URMAȘII LUI VASILE LUCACIU din Lucăceni, prof. MIHAI BERTEANU din Carei, ing.Daniela Ciută și Mircea Dobra – președintele Societății AVRAM IANCU – Satu Mare. Parastasul și sfințirea Troiței a fost săvârșită de un sobor de preoți format din: Ovidiu Bontoș – preot paroh din Lucăceni, Cosmin Bontea – preot la biserica Sf.Arhangheli mihail si Gavril din Carei, Călin Pop – preot paroh din Marna și Gheorghe Sorian – preot paroh din Ianculești și cântăreții și slujitorii bisericești: Gheorghe Bonto, Vasile Bonta din Lucăceni, Andrei Donca și Dorin Donca din Carei.
Depuneri de coroane la Troița refugiaților din Lucăceni
Momentul emoționant al Sfințirii Troiței și Parastasului dedicat tuturor refugiaților plecați dintre noi la cele veșnice a fost urmat de ritualul depunerii coroanelor de flori la Troiță. Au depus coroane de flori: Primăria Berveni, Primăria din Șișești, Asociația Județeană a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940 și a Filialei din Carei, Despărțământul ASTRA Carei, Școala generală din Lucăceni, Asociația UNIREA 2009 din Carei, Societarea cultural-patriotică AVRAM IANCU Satu Mare, Grupul ,,Crăișorii,, de la Liceul ,,Ioan Buteanu,, din Gurahonț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență SOMEȘUL Satu Mare, Asociația Cultul Eroilor REGINA MARIA din Maramureș, Organizația PSD – Filiala Lucăceni, coordonată de IOAN VIMAN și ALDE Satu Mare, reprezentată de ADRIAN ȘTEF.
Alocuțiuni memorabile rostite de personalitățile participante la dezvelirea Troiței din Lucăceni
După solemnitatea depunerilor de coroane au rostit alocuțiuni memorabile personalitățile prezente la acest eveniment din viața lucăcenarilor: KISS ZOLTAN – primarul comunei Berveni, care a menționat printre altele că nu trebuie să se mai întâmple niciodată ceea ce s-a întâmplat în 1940 și că trebui să trăim în continuare în liniște și pace; IOAN TENTIȘ – primarul din Șișești, care a spus că după mai bine de 90 de ani lucăcenarii au păstrat tradițiile maramureșenilor și că ei nu sunt sătmăreni, chiar dacă s-au născut pe aceste meleaguri, pentru că prin venele lor curge sânge de morașan. Au mai vorbit despre lucăcenari și istoria refugiaților: col.(r) GAVRIL BABICIU de la Asociația Cultul Eroilor Regina Maria Maramureș, IOAN URSAN, DANIELA CIUTĂ – președintele Despărțământului ASTRA Carei și MIRCEA DOBRA – președintele Societății cultural-patriotice AVRAM IANCU Satu Mare. Momente emoționante au creat în cadrul acestei manifestări de la Lucăceni și refugiații aflați în viață: MARIA MĂGUREANU, 90 de ani, GAVRIL BUD din Șișești, 95 de ani și CORNEL TĂMAȘ de 87 de ani .

Diplome de excelență pentru toți cei care s-au implicat în construirea Troiței din Lucăceni

 DANIELA CIUTĂ – președintele Asociației Județene a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viene din 30 august 1940 – Filiala Carei, a acordat Diplome de excelență tuturor acelora care s-au implicat în construirea acestei Troițe: Mirela și Marius Horgoș, Călin Trif – sculptorul Troiței, Niculae Țineghe – pădurar, Gheorghe și Zaharie Coman, Mihai Nadăș, Mihai Bertelan, Daniel Sabău, Ioan și George Țineghe, Grupului CRĂIȘORII din Gurahonț, Ansamblului VASILE LUCACIU din Șișești, refugiatei în viață MARIA MĂGUREAN și regugiatului CORNEL TĂMAȘ. La această manifestare au participat și poetul AUREL POP, LIVIA HAIDU – membru fondator al Asociației URMAȘII LUI DR. VASILE LUCACIU, interpreta Angela Munteanu, DOREL IURCENCO – regizor tehnic la Teatru de Nord din Satu Mare.

Finalul Ceremonialului de Sfințire a Troiței refugiaților de la Lucăceni a fost marcat de muzică, poezie și dansuri tradiționale

Momentele artistice dedicate Ceremonialului de Sfințire a Troiței regugiaților de la Lucăceni au fost marcate de microrecitalurile de muzică și poezie susținute de: Corul ARMONIA din Carei, Ansamblul VASILE LUCACIU din Șișești, Grupul CRĂIȘORII din Gurahonț, recitatorii Alexandra Danciu, alexandra Țineghe, Marcel Ursan, Iulia Coșarcă, Luca Taraful LĂUTARII din Carei, Ansamblul URMAȘII LUI VASILE LUCACIU și interpreții de muzică populară ANA MARIA PTEANCU și îndrăgita interpretă de muzică populară ANGELA MUNTEANU.

Buletin de Carei

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente