Avocatul Poporului precizează că prevederile OUG 48/2014 nu presupun cheltuieli suplimentare de protocol, cazare și transport pentru instituție, după ce șeful statului a reclamat „alocările bugetare” care, în opinia lui, îl fac pe Victor Ciorbea „cel mai fericit Avocat al Poporului”.
Intr-un comunicat de vineri, instituția Avocatului Poporului explică faptul că prevederile articolului 36 alineatul (3) din Legea nr. 35 /1997 privind organizarea și funcționarea instituției statuează că funcția de Avocat al Poporului este asimilată ca rang, salarizare și condiții de pensionare cu funcția de ministru, iar cea de adjunct, cu funcția de secretar de stat.
„În aceste condiții, pentru excluderea oricărui echivoc, reprezentanții instituției Avocatul Poporului au propus ca aceasta să fie nominalizată alături de celelalte instituții publice exceptate de la prevederile art. III alineatul (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26 /2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, dispoziția din OUG nr. 48 /2014 care consacră această nominalizare nu implică fonduri suplimentare pentru cheltuielile de protocol, ci permite folosirea bugetului deja alocat pentru acest tip de activități.
„În anii trecuți, când legiuitorul a prevăzut decontarea a patru deplasări pe lună, instituția Avocatul Poporului a respectat această prevedere și a decontat în consecință cheltuielile de transport ale adjuncțilorinstituției. Formularea din Ordonanța de urgență nr. 48/2014 nu excedează prevederilor legale în vigoare. Ținând cont de faptul că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea nu beneficiază de aceste sume, dispoziția din Ordonanța de urgență nr. 48/2014 referitoare la cheltuielile de deplasare și cazare, nu implică alocări bugetare suplimentare”, adaugă instituția.
Pe de altă parte, referitor la crearea în cadrul instituției Avocatul Poporului a domeniului privind prevenirea torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenție, reprezentanții instituției precizează că desfășurarea activității acestuia în 2014 se va face cu personalul existent, folosind resursele materiale și financiare existente, fără a primi suplimentări de credite bugetare.
În comunicat se fac și precizări privind vechimea în specialitatea studiilor absolvite și în magistratură pentru Avocatul Poporului. Astfel, în conformitate cu prevederile legale, pentru a fi desemnată în funcția de Avocat al Poporului, o persoană trebuie să îndeplinească condițiile de numire prevăzute pentru judecătorii de la Curtea Constituțională, respectiv cel puțin 18 ani vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior.
Cu toate acestea, Legea nr. 35/1997, republicată, anterior modificării prin OUG 48 /2014, nu cuprindea dispoziții privind recunoașterea vechimii în specialitate juridică și în magistratură pentru Avocatul Poporului. În schimb, dispozițiile articolului 11 alineatul (7) din aceeași lege prevăd că „perioada de îndeplinire a funcției de adjunct al Avocatului Poporului de către absolvenți ai facultăților cu profil juridic constituie vechime în magistratură”, se mai arată în comunicat.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Victor Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului, date fiind alocările bugetare de care se bucură, șeful statului menționând că acesta nu va afecta, din slugărnicie, actele Guvernului.
„Domnul Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului de la Revoluție, i s-a mărit bugetul, i s-au creat facilități să cheltuiască atât cât are nevoie și veți vedea că marele fost sindicalist Ciorbea va fi un Avocat al Poporului docil”, a spus Băsescu.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ulterior, tot joi, că probabil președintele nu a înțeles contextul discuțiilor când a vorbit despre bugetul AP sau afirmațiile au fost „făcute în glumă, pentru neștiutori”, precizând că banii alocați sunt pentru respectarea unei obligații asumate de România în 2009.
„Cred că domnul președinte nu a înțeles contextul în care discutăm. Nu e vorba de alocări bugetare, ba dimpotrivă, în anul acesta noi ne-am obligat să facem muncă voluntară cu același personal, fără să angajăm pe nimeni și doar să încheiem câteva contracte de colaborare în limitele bugetului avut. Să punem în mișcare Mecanismul Național de Prevenire a Torturii în locurile de detenție este obligația României asumată încă din 2009, când Parlamentul a ratificat Protocolul Adițional la Convenția pentru Combaterea Torturii. Deci mă surprinde o asemenea afirmație, dar cred că a fost făcută în glumă sau pentru neștiutori”, a spus Ciorbea.
Victor Ciorbea a explicat că adoptarea unui act normativ în acest sens trebuia realizată într-un interval de maxim trei ani de la data ratificării, respectiv până în 2012.