vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleDupă zeci de ani, pacienții sătmăreni cu afecțiuni neurologice nu vor mai...

După zeci de ani, pacienții sătmăreni cu afecțiuni neurologice nu vor mai fi ”plimbați” între spitale. A fost inaugurată noua secție de Neurologie a SJU Satu Mare

Moment istoric pentru sistemul sătmărean de sănătate înregistrat marți, 15 februarie 2022. Marți a fost inaugurată noua secție de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, situată în curtea unității spitalicești. Discutăm despre o clădire modulară cu o suprafață de peste 2100 m², cu parter și două nivele, care va dispune de 75 de paturi. De asemenea, aici va funcționa și Centrul Stroke care va desrevi pacienții cu AVC. Urmează ca până la finele lunii în curs să fie mutată întreaga secție.

Lucrările la clădirea modulară au început în luna septembrie a anului 2020 şi au fost efectuate lucrări de demolări, construcţii modulare (structură metalică, placă din beton armat), finisaje interioare, instalaţii electrice, sanitare, canalizare, climatizare, termice şi gaze medicale, s-a realizat un sistem de curenţi slabi pentru monitorizare pacienţi (soft şi internet) şi au fost montate rampe fluide medicale, un bazin rezervă de apă şi o staţie de pompare pentru prevenirea incendiilor. De asemenea, a fost construită o pasarelă care va face legătura cu secţia de Imagistică.

„Nu a fost un proiect ușor. Este cea mai modernă, ca confort și ca ambient, unitate de care dispunem acum. Iată că după 47 de ani, vom avea rezultate mai bune, care vor fi apreciate de pacienți. E o unitate pe o structură ușoară”, a precizat directorul SJU Adrian Marc.

De mai bine de 40 de ani, sătmărenii cu afecțiuni neurologie nu vor mai fi ”plimbați” de la o secție la alta pentru consult, diagnostic și internare, lucru care în cele mai multe cazuri se face contratimp.

”În 1974 s-a înființat secția de Neurologie în Satu Mare cu ajutorul unor medici băimăreni, în locația fostului Spital Municipal. Din 1974 și până în prezent au trecut 47 de ani. Faptul că secția a fost amplasată acolo, că nu au existat îmbunătățiri majore, toate acestea le-au simțit în primul rând bolnavii, aparținatorii acestora și personalul medical”, a precizat Adrian Marc, managerul SJU.

De la sfârșitul lunii februarie sătmărenii au o șansă în plus la viață și nu mai pierd timp prețios pe drumuri, între cele două spitale: Spitalul Nou și Spitalul Vechi. Acest aspect a fost subliniat de către directorul Spitalului Județean Satu Mare, Adrian Marc, care a vorbit despre cât de problematică era amplasarea secției de Neurologie în locația II, la Spitalul Vechi.

”Ai un AVC, care nu știi când survine, te preia un echipaj de ambulanță care te aduce la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean și începe un oarecare mic calvar, în ideea în care trebuie să fii investigat, trebuie să fi evaluat imagistic – ceea ce înseamnă computer tomograf, cu siguranță, trebuie să fi evaluat, trebuie să fi medicat în prima fază corespunzător, tot în faza de urgență pentru că vorbim de minute sau de zeci de minute în care ținem pacientul în viață sau poate avea loc un deces, și cel mai importan segment este consultul de specialitate a medicului neurolog fără de care nu se poate avansa. În condițiile în care știm foarte bine care sunt posibilitățile și posibilitățile de transport între locațiile pavilionare, pacienții au stat ore în șir în UPU, mulți dintre ei mergând pe propria răspundere cu mașina personală la consultul interclinic cu bolnavul, care se află în cealaltă locație, în Spitalul Municipal, unde medicul de specialitate a reușit să își intre în atribuții după care dispune ceea ce consideră că dispune în evaluarea ulterioară”, a precizat Adrian Marc, manager SJU.

Și doamna doctor Anițas Mărioara, șefa șecției de Neurologie, a subliniat importanța pe care o are situarea acestei secții în proxima vecinătate a SJU. Răspunzând la o întrebare, aceasta a afirmat că la 10 pacienți internați, unul își pierde viața.

„La zece pacienți internați, probabil avem un deces. E mult. E foarte important ca pacientul să ajungă cât mai repede la noi. (…) Cât de repede ajunge și la ce tratament are acces pacientul care a suferit un AVC, are impact și asupra sechelelor cu care acesta rămâne în urma accidentului cerebral”, a precizat dr.Anițas Mărioara.

Potrivit dr. Paula Mare, director medical SJU SM, anual, pe secția de Neurologie sunt tratați peste 2.000 de sătmăreni.

„În jur de 2000 – 2500 de pacienți sunt tratați anual la secția de Neurologie. Și în ultimele șase luni de pandemie, am făcut eforturi pentru a găsi loc pentru toți pacienții sătmăreni ca să aibă parte de tratament. Este o secție la care nici nu am visat vreodată. Nu va fi ușor nici acum, să deservești o secție cu 75 de paturi”, a spus printre altele dr. Paula Mare.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a precizat că a profitat de orice întâlnire cu parlamentarii sătmăreni pentru a le vorbi despre necestitatea investițiilor în sănătate și în infrastructura medicală sătmăreană.

„Noua secție care se află în proximitatea Unității de Primiri Urgențe va asigura de acum pacienților cu boli neurologice un timp de intervenție mult mai scurt, acces imediat la investigații de specialitate, o recuperare mult mai rapidă, precum și cele mai bune condiții de cazare și tratament”, a afirmat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.

Mobilierul şi aparatura medicală sunt asigurate din cele existente în acest moment în spitalul sătmărean. Totodată, urmează ca secţia să fie dotată cu aparatură performantă suplimentară achiziţionată printr-un proiect finanţat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria în valoare de 2.462.156 de euro şi cu mobilier nou şi modern achiziţionat de către Spitalul Judeţean Satu Mare, cu o valoare aproximativă de 1,5 milioane de lei.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente