sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareMăsuri preventive la arderea miriștilor

Măsuri preventive la arderea miriștilor

miristi

Pentru a evita eventualele evenimente în care ați putea fi implicați, vă aducem la cunoștiință regulile și măsurile de prevenire a incendiilor la vegetație uscată, miriști și resturi vegetale.

Arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiții meteorologice fără vânt;
– parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate;
– izolarea zonei de ardere față de căi de comunicații, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate;
– desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii;
– asigurarea pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare;
– asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire;
– arderea miriștii, în cazul terenurilor în pantă, pornind din partea de sus a pantei.
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiții meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
– desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Primarul împreună cu comitetul local pentru situații de urgență, prin intermediul șefului serviciului voluntar și personalului compartimentului de prevenire, va verifica respectarea legislației în vigoare privind arderea vegetației uscate și va sancționa persoanele ce se fac vinovate de încălcarea acesteia, precum și inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la miriști, pășuni și fânețe.
Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți.
În zona de siguranță a căii ferate, vegetația uscată și resturile vegetale se curăță obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranță a drumurilor naționale și județene se curăță obligatoriu de vegetația uscată și resturile vegetale de către administratorii acestora și, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Nerespectarea prevederilor de mai sus constituie contravenție iar arderea stufului, tufărișului și vegetației ierboase din ariile protejate constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare sau cu amendă.
Legea nr. 265/2006 prevede amenzi pentru arderea vegetației uscate fără acceptul Agenției pentru Protecția Mediului cuprinse între 3000 și 6000 de lei pentru persoanele fizice și între 25000 și 50000 de lei pentru cele juridice.
Inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora se sancționează cu amendă de la 2501 lei la 5000 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente