luni, aprilie 29, 2024
AcasăsusProiectul grațierii a fost aprobat

Proiectul grațierii a fost aprobat

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că Guvernul a adoptat în ședința de marți seara un proiect de lege privind grațierea și unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar și o ordonanță de urgență privind modificarea Codurilor penale.

El a precizat că primele două proiecte de lege vor merge la Parlament în procedură de urgență.

”Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unor hotărâri pilot la CEDO și în acest sens am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative, privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completare legii 254 pe 2013 privind executarea pedepselor. La prima lege cea care vizează grațierea unor pedepse, nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele de violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare și prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului”, a spus Iordache.

Cât privește legea 254 pentru executarea pedepselor, ministrul Justiției a argumentat că este o inițiativă a vechiului Guvern pe care a ”aranjat-o” și a pus-o în concordanță cu conducerea ANP.

”Este vorba despre recursul în compensare la fiecare 10 zile cei care sunt în penitenciar și beneficiază de niște condiții deosebite, practic câștigă câte o zi. Practic la o lună, câștigă trei zile. În același timp, odată cu adoptarea bugetului de stat am venit în completarea acestei măsuri pentru evitarea unei hotărâri pilot la CEDO cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creșterea cu 50% a normei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea unor investiții și în acest sens au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte 1.000 unul în Caracal județul Olt, celălalt în Berceni, județul Prahova”, a afirmat el.

Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marți seara după ora 21, Iordache a replicat: ”Pentru că la această oră a fost ședința de Guvern”. Cât privește transparența acestui demers, el a susținut că ordinea de zi a fost suplimentată pentru că Executivul are acest drept.

Ministrul Justiției a precizat că OUG privind modificarea Codurilor Penale a păstrat pragul de 200.000 de lei privind abuzul în serviciu, iar favorizarea infractorului a fost dezincriminată inclusiv pentru adoptarea de acte normative.

”Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi, este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a susținut Iordache.

OUG va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial, a mai precizat ministrul.

Întrebat cum modifică ordonanța infracțiunea de abuz în serviciu, ministrul Justiției a declarat: „Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetățeni au invocat-o a fost eliminată și abuzul în serviciu a fost pus în concordanță cu decizia Curții și s-au precizat două chestiuni foarte clare: că numai încălcările legii, ordonanței și ordonanței de urgență, s-a precizat, plus cuantumul acela care noi l-am stabilit”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente