vineri, aprilie 26, 2024
AcasăsusRegimul pierderilor fiscale pentru microintreprinderi, valabil in 2014

Regimul pierderilor fiscale pentru microintreprinderi, valabil in 2014

Anul acesta este primul in care microintreprinderile isi pot recupera pierderile fiscale inregistrate in 2013. Este vorba despre pierderile fiscale din luna ianuarie 2013, inainte ca regimul microintreprinderilor sa devina obligatoriu de la 1 februarie 2013. 

Pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi, se precizeaza in Codul fiscal.

Recuperarea pierderii se va efectua in ordinea inregistrarii acesteia, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii pierderii.

Exceptie de la aceste reguli o reprezinta pierderea fiscala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, care se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestei pierderi se va efectua in ordinea inregistrarii ei, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii pierderii.

Regulile mentionate mai sus se aplica si contribuabililor care au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor si care anterior au realizat pierdere fiscala . Pierderea fiscala se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii acesteia si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.

Va reamintim!  De la 1 februarie 2013  toate firmele care realizeau venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, au fost obligate  sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor , chiar daca pana in acel moment ele erau platitoare de impozit pe profit. Ulterior, incepand cu 1 iunie 2013 , regimul fiscal aplicat microintreprinderilor a devenit optional  pentru firmele care se infiinteaza in cursul anului , cu conditia ca ele sa aiba un capital social de minimum 25.000 de euro.

Astfel, contribuabilii care au aplicat incepand cu 1 februarie 2013  impozitul pe veniturile microintreprinderilor trebuie sa respecte cateva reguli privind recuperarea pierderilor fiscale.

Potrivit Codului fiscal,  pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2013  se recupereaza potrivit prevederilor art. 26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal in sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi .

In mod similar si pierderea fiscala din perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013 inclusiv , inregistrata de catre un contribuabilul care, in aceasta perioada, a fost platitor de impozit pe profit, se recupereaza, potrivit prevederilor art.26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, iar anul 2014 este primul an de recuperare a pierderii, in sensul celor 7 ani consecutivi .

Totodata legislatia fiscala mai prevede ca, in cazul in care contribuabilul revine in cursul anului 2013 la sistemul de plata a impozitului pe profit, pierderea fiscala inregistrata in luna ianuarie este luata in calcul la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 februarie – 31 decembrie 2013, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti anului 2013, si se recupereaza  incepand cu anul 2014, in limita celor 7 ani consecutivi , prevazuti de art. 26 din Codul fiscal.

„Perioada 1 februarie – 31 decembrie 2013 inclusiv nu este considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi” , se precizeaza in Codul fiscal.

Microintreprinderile aplica din 1 ianuarie 2014 noi reguli

Conform modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG nr. 102/2013 , care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2014 , s-au schimbat conditiile de incadrare a firmelor in categoria microintreprinderilor.

Astfel, potrivit actului normativ, firmele care vor sa devina microintreprinderi trebuie sa indeplineasca obligatoriu o noua conditie, pe langa cele deja existente. Mai exact, acestea trebuie sa realizeze venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale .

Ca urmare a aacestui lucru, pot fi microintreprinderi si fimele care realizeaza venituri din consultanta si management , cu conditia ca aceste venituri sa nu depaseasca 20% din veniturile totale .

In cazul in care o microintreprindere realizeaza venituri din consultanta peste acest prag, aceasta isi va pierde statutul de microintreprindere si va trece la impozitarea pe profit.

Cine poate fi microintreprindere?

Ca urmare a modificarilor introduse in Codul fiscal prin OUG nr. 102/2013, iata ce conditii  trebuie sa indeplineasca cumulativ  firmele pentru a avea statutul de microintreprinderi:

    • realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc;
    • realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
    • au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
    • capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale,
    • nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.

Nu uitati!  Potrivit modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG nr. 102/2013, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro  sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv , aceasta va plati impozit de profit de 16% . Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintrele limitele prevazute anterior, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputului anului fiscal.

Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

Atentie!  Pentru determinarea echivalentului in euro a plafonului de 65.000 euro prevazut pentru microintreprinderi se va folosi cursul de schimb de la inchiderea exercitiului financiar precedent, respectiv cel stabilit de BNR pentru 31 decembrie 2013, de 4,4847 lei/euro.

Regimul fiscal al microintreprinderilor

Codul fiscal stabileste ca microintreprinderile datoreaza la bugetul de stat un impozit de 3% pe veniturile realizate .

Din 1 ianuarie 2014, baza de impozitare  a veniturilor microintreprinderilor a fost modificata prin OUG nr. 102/2013, in sensul ca pe de o parte au fost introduse noi categorii de venituri care se scad din baza impozabila, iar de cealalta parte s-au adaugat anumite venituri.

Astfel, tinand cont de acest lucru, cota de 3% se aplica asupra veniturilor obtinute din orice sursa, cu exceptia :

    • veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
    • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
    • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
    • veniturile din subventii;
    • veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
    • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
    • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
    • veniturile din diferente de curs valutar;
    • veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;
    • valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.

De asemenea, Codul fiscal stabileste ca pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila se adauga  urmatoarele valori (adaugate de OUG nr. 102/2013):

    • valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;
    • in trimestrul IV, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.

In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente